Odrasli

TIHI UBICA, BOLEST ČIJE SIMPTOME PREKASNO PRIMETIMO: Ukoliko osećate hronični umor i pospanost, telo vam šalje upozorenje ne ignorišite ga!

Kako upozoravaju lekari, većina pacijenata nije ni svesna da je bolesna zato je neophodno otkriti uzrok hroničnog umora i pospanosti

02.01.2023 20:31

TIHI UBICA, BOLEST ČIJE SIMPTOME PREKASNO PRIMETIMO: Ukoliko osećate hronični umor i pospanost, telo vam šalje upozorenje ne ignorišite ga!
shutterstock.com

Konstantan umor i pospanost, bez obzira koliko ste spavali tokom noći, može biti razlog za uzbunu, upozoravaju lekari.

Ukoliko ovo stanje traje duže vreme potrebno je otići na detaljne lekarske preglede kako bi se otkrio uzrok, posebno ukoliko se osećate umorno i pospano čak i nakon što ste se dobro naspavali.

Razlog za ovakvo stanje može biti ozbiljno oboljenje od koga pati sve veći broj ljudi čak i mlađih od 30 godina.

pexels

Konstantan umor i pospanost mogu biti upozorenje na ozbiljnu bolest

Mnogi nisu svesni bolesti

Kako upozoravaju stručnjaci, konstantan umor i pospanost mogu biti znak dijabetesa tip 2 koji se naziva još i tihi ubica. On nastaje kada u krvi skoči nivo šećera usled lošeg rada pankreasa koji ne proizvodi dovoljnu količinu insulina  a koji je neophodan da razgradi glukozu u krvi.

Prema istraživanju Britanaca dijabetes tip 2 se naziva i tihi ubica zato što većina pacijenata nije ni svesna da je bolesna. Pretpostavlja se da oko milion Britanaca ima ovo oboljenje a da toga nije ni svesno.

Kako upozoravaju lekari hroničan umor i pospanost su jedan od osnovnih simptoma ove bolesti.

- Visok nivo šećera u krvi ili njegova loša razgradnja dovodi do toga da ćelije rade manje efikasno jer nemaju odgovarajuću energiju. Zbog toga nastaje osećaj umora, iscrpljenosti i pospanosti – upozorili su lekari.

Umor i pospanost, prema rečima doktora, mogu biti simptom i hipoglikemije, odnosno niskog nivoa šećera u krvi.

shutterstock.com

Sporo zarastanje rane takođe je jedan od simptoma dijabetesa tip 2

Ostali simptomi

Posebno zabrinjava podatak da se ovo obolenje ali i dijabetes tip 2 sve češće javlja i kod osoba mlađih od 30 godina zbog čega bi trebalo redovno da kontorlišu nivo šećera u krvi.

- Redovne kontrole šećera su neophodne za sve koji su stariji od 40 godina i to treba da postane rutina prilikom provere zdravstvenog stanja – naglasili su lekari.

Pored umora i pospanosti postoji i drugi simptomi koji upozoravaju na ovo oboljenje.

Simptomi dijabetesa tip 2

  • mokrenje više nego obično posebno noću
  • osećaj žeđi bez obzira koliko vode pijete
  • gubitak težine bez posebnog razloga
  • svrab oko penisa ili vagine
  • posekotine ili rane koje teško zarastaju
  • zamagljen vid

BONUS VIDEO:

Komentari (0)