Odrasli

Stopala mogu da otkriju da imate DIJABETES: Ako ignorišete ove simptome MOŽE DOĆI I DO AMPUTACIJE

Vaše telo vam daje signale, proverite nivo šećera u krvi

06.09.2022 16:30

Stopala mogu da otkriju da imate DIJABETES: Ako ignorišete ove simptome MOŽE DOĆI I DO AMPUTACIJE
shutterstock.com

Dijabetes je hronična bolest i može uticati na celokupni organizam. Poslednjih godina sve češće se javlja i kod mlađih osoba, posebno zbog užurbanog tempa života. Dijabetes utiče na to kako vaš organizam obrađuje hranu koju unosite.

Postoji nekoliko tipova dijabetesa: Dijabetes tipa 1, Dijabetes tipa 2, preddijabetes. Svi ovi tipovi ukazuju na istu dijagnozu, a to je da u vašoj krvi ima povišena količina glukoze.  Zbog toga se savetuje česta kontrola šećera u krvi kako bolest ne bi uznapredovala i dovela do većih komplikacija.

Ono što je bitno istaći, jeste da moramo obratiti pažnju sa simptome koje nam šalje naše telo. Povišen nivo šećera se se manifestuje na nekoliko načina. Neki od uobičajenih simptoma dijabetesa su povećana žeđ, neobjašnjivi gubitak težine, zamućen vid, veća potreba za mokrenjem, utrnulost ili peckanje u rukama i nogama, suva koža. 

Dijabetes može da izazove dva tipa problema  kod vaših stopala, a samim tim i probleme sa kretanjem: dijabetesna neuropatija i periferna vasularna bolest.

Pixabay.com

Dijabetes

Dijabetesna neuropatija

Dijabetesna polineuropatija je daleko najčešći oblik neuropatije. Karakteristično se javlja tzv. neuropatski bol- trnjenje, pečenje, žarenje, mravinjanje, koji počinje na stopalima, a kasnije zahvata i šake. Tipično je bol izraženiji noću, kada se bol pogoršava čak i na dodir pokrivača. Često postoji promena teksture kože na tabanima i potkolenicama, koja postaje tanka i crvenkasta, gubi se dlakavost, nokti lako pucaju, a često i najmanje rane teško zarastaju. Lečenje podrazumeva kontrolu bola, za šta se koriste različiti lekovi, prema međunarodnim preporukama i vodičima. Neobično je važna prevencija tzv. dijabetičnog stopala, koji je najteža komplikacija dijabetične neuropatije. Potrebno je bar jednom godišnje pregledati tabane, kako bi se blagovremeno intervenisalo. Naravno, kontrola šećera u krvi je ključna.

Periferna vaskularna bolest

Periferna arterijska bolest je manifestacija daleko ozbiljnijeg problema: ateroskleroze, bolesti u kojoj se vaše arterije zapušavaju masnim naslagama , koji ograničavaju protok krvi. Ateroskleroza je rasprostranjena, pa ako imate nagomilavanje plaka u arterijama noge, verovatno ćete imati isti ili sličan plak na arterijama vrata, srca i / ili bubrega. Osobe sa ovim oboljenjem imaju četiri do pet puta veću verovatnoću da dožive srčani ili moždani udar.

shutterstock.com

Dijabetes

Dijabetetski čir na stipalima:

Čirevi ili kvržice na stopalima karakteriše pucanje kože ili ranica. Dijabetetski čir na stopalu je nešto nalik otvorenoj rani i ona se javlja kod 15 odsto pacijenata koji imaju dijabetes. Kod blažih oblika, čir može dovesti do pucanja kože, dok u onim težim dolazi i do amputacije stopala. Najbolji način lečenja uvek je prevencija. Međutim, ukoliko već imate čir, bitno je da učitine sve kako biste sprečili infekciju ovog područja. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)