Odrasli

NESNOSNO HRČETE? Evo u kojoj pozi treba da spavate da biste se rešili tog problema!

Hrkanje može biti znak zdravstvenih problema, pa je veoma važno da posetite lekara ukoliko je ono preglasno i prečesto.

03.09.2022 15:02

NESNOSNO HRČETE? Evo u kojoj pozi treba da spavate da biste se rešili tog problema!
shutterstock.com

Hrkanje tokom spavanja ne smeta samo osobama u vašoj okolini, već ono može biti veoma štetno i po vaše zdravlje. 

Naime, prema mišljenju stručnjaka, najbolje je da ukoliko imate problem s glasnim hrkanjem odmah porazgovarate s lekarom kako biste se uverili da nemate problem s apnejom u snu. Reč je o poremećaju koji uzrokuje da se disanje više puta zaustavi i ponovo započne tokom spavanja, što može biti uzrok hrkanja, ali i pojave teških problema na srcu. 

Procenjuje se da najmanje 936 miliona ljudi širom sveta pati od tog poremećaja, a kod mnogih koji ga imaju, on uopšte nije dijagnostikovan.

pexels.com

Miran san, polovina zdravlja

Ranija istraživanja takođe su pokazala da može postojati značajna veza između apneje u snu i šireg raspona zdravstvenih problema, poput anksioznosti i depresije. Dakle, isprekidano disanje, pa samim tim i san lošijeg kvaliteta, može imati uticati na celokupni organizam, ali i na mentalno zdravlje.

Zato se osobama koje imaju problem s hrkanjem, ali i sa apnejom, preporučuje spavanje na boku, ali s podignutom glavom na nekom višem jastuku, dok se nikako ne savetuju spavanje na leđima kako gravitacija ne bi "vukla" disajne puteve ka dole i tako ih zatvarala.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)