Brak i veze

SPAVANJE U ODVOJENIM SOBAMA: Da li je to dobro ili loše za brak?

Iako biste voleli da se baš kao na filmu probudite u njegovom naručju, noć provedena sa vašim partnerom je uvek neprospavana. Znajte da to ne mora da bude tako!

18.05.2022 12:30

SPAVANJE U ODVOJENIM SOBAMA: Da li je to dobro ili loše za brak?
shutterstock.com

Ljubav je ta koja čini da se osećamo baš kao da imamo leptiriće u stomaku. Tada želimo što više vremena da provedemo sa osobom koja nam se sviđa.

Zaljubljivanje je ne toliko racionalna faza u kojoj niko sem nas i našeg partnera ni ne postoji. Sasvim je logično da sa njim želimo da delimo dane, a još više noći.

Iz tog razloga začuđujuće je da neki parovi posle venčanja kreću da spavaju u odvojenim sobama.

Kada gledamo filmove na kojima su prikazani kraljevi i drugi članovi plemićkih porodica uviđamo da kralj i kraljica gotovo uvek imaju odvojene prostorije.

Statistika nije na njihovoj strani jer srazmerno ispitivanju svega 14% parova spava odvojeno.

 

 

Novija naučna istraživanja su pak dovela do sazananja da je mnogo kvalitetniji san kada ga ne provodimo sa partnerom u istom krevetu, a po mogućstvu ni sobi.

Izgleda da pripadnici kraljevskih porodica ipak znaju nešto što običnio smrtnici ne znaju.

Srećna Republika otkriva koji su to razlozi kada je opravdano preći u drugu sobu.

1. Kvalitet sna

- Spavanje u istom krevetu sa partnerom koji se često pomera tokom noći i hrče može da vam ukrade u proseku 49 minuta sna svake noći. To uopšte nije malo kada se ponavlja iz dana u dan, zbog čega uopšte nije iznenađujuće da se zbog ove činjenice partneri neretko svađaju - rezultati su savremenih istraživanja koji su ispitivali kvalitet sna sa i bez partnera.

 

 

Loš san može da rezultira neproduktivnošću na poslu tokom sledećeg dana.

Prosek od 49 minuta je po nekoj proceni napravljen, logično je da će se oni koji imaju lak san znatno češće u postelji buditi pored partnera.

Temperatura tela koje je pored nas čini da se dotano preznojavamo i okrećemo u krevetu čekajući zoru.

2. Uslovi

Nema ničeg čudnog u tome što neko sutradan ima naporan dan i želi da bude odmoran.

Vaš partner može da ima rani jutarnji sastanak, dok vi želite da odgledate omiljenu seriju koja se kasno završava.

Vi želite da spavate u toplijoj, a partner u hladnijoj prostoriji možda. Takođe, možda vi volite da vam bude totalni mrak u prostoriji dok vaš partner obožava prigušeno svetlo i jutarnje sunce na licu.

Vama može da smeta saobraćajna buka koja je baš u toj sobi najveća dok on to ni ne registruje.

Vi volite da prozor kao i komarnici budu zatvoreni, dok njega ne brinu komarci koliko osećaj da nema vazduha i obožava da spava pored širom otvorenog prostora.

shutterstock.com

Nema ničeg lošeg u tome da pređete u drugu sobu

Vi se pokrivate frotirom i zimi, dok on ni za šta na svetu ne bi dao svoj perjani jorgan kojim se pokriva jer zaspi uz klimu koja rashladi ceo stan.

Dok se sve ovo nekako može i prilagoditi, hrkanje je nešto na šta mnoge dame ne mogu da oguglaju.

Veoma je teško postići dogovor ako imamo različite navike. Mi smo posle svega sa tim svojim navikama živeli celog svog života, čak ni roditelji nisu uspeli da ih promene.

Ma koliko se trudili da se prilagodite, krajnji rezultat je neispavanost, razdražljivost i na kraju svađa sa partnerom.

3. Imajte dobar san bez osećaja griže savesti

Lepo je probuditi se u naručju svog partnera. Lepo je i zaspati u naručju svoje ljubavi, ali šalu na stranu, koliko nas zaista uspeva tako da zaspi?

Neko bi pak rekao da je lepo i imati čvrst san od 7 do 8 sati, bez buđenja u gluvo doba noći jer je naš partner morao da ode do toaleta, da uzme čašu vode, presvuče se jer mu je prevruće, zatvori prozor ili šta već.

Rešenje je vrlo jednostavno.

Ne mora nužno da znači da se manje volite ukoliko spavate odvojeno. Ispričajte se, pogledajte romantični film i uživajte jedno u drugome, san je ionako vreme koje nam je neophodno kako bismo i sutradan normalno fukcionisali.

Spavanje u odvojenim krevetima ne samo što može biti dobro za ukupno blagostanje partnera, ono nudi novu šansu za buđenje romantike između njih.

 

 

Složićete se da je mnogo lakše iznenaditi partnera kafom ili doručkom u krevetu, kada vi ne spavate u istom.

Ukoliko imate dodatnog prostora na raspolaganju, učinite bar povremeno sebi uslugu i prespavajte celu noć u drugoj sobi. Videćete koliko vam je to neophodno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)