Odrasli

Imate PROBLEMA sa spavanjem? Ovo su 3 SIMPTOMA koja ukazuju da morate HITNO da se javite lekaru!

Nesanica, posebno ukoliko traje duži vremenski period, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme

01.09.2022 22:00

Imate PROBLEMA sa spavanjem? Ovo su 3 SIMPTOMA koja ukazuju da morate HITNO da se javite lekaru!
Foto: Shutterstock

Probleme sa spavanjem ima sve veći broj ljudi. Prema podacima raznih lekarskih udruženja širom sveta procenjuje se da svaki peti čovek na svetu ima probleme sa nesanicom. Povremeni ili redovni problemi sa spavanjem mogu da izazovu ozbiljne posledice po zdravlje zato što je kvalitetan san osnov za normalno funkcionisanje tokom dana. Razlozi za nesanicu mogu biti različiti. Stručnjaci upozoravaju da postoje 3 simptoma koja ukazuju da morate hitno da se javite svom lekaru.  
Srećna republika vam otkriva koja su to 3 znaka upozorenja koja ukazuju da morate da potražite stručnu pomoć.

shutterstock.com

Ukoliko duži period imate problema sa spavanjem odmah potražite pomoć lekara

1. Česti problemi sa spavanjem

Ukoliko duži vremenski period imate problem sa spavanjem i nesanicom signal je da potražite pomoć lekara. Svako od nas povremeno ima problem da uveče zaspi. Prevrtanje u krevetu kad san nikako neće na oči često je posledica povećanog stresa. Nekad nam smeta buka, vrućina ili preobilan obrok za večeru. Međutim, ukoliko ovo stanje traje duži vremenski period hitno potražite lekarsku pomoć kako bi se utvrdio tačan uzrok nesanice. 

Pixabay.com

Umor tokom dana, pad koncentracije, nervoza sve su to simptomi zbog koji treba da se obratite lekaru

2. Umor tokom dana

Prema proceni stručnjaka 7 do 8 sati kvalitetnog sna je neophodno za normalno funkcionisanje. Nije važno samo vreme provedeno u spavanju već i kvalitet sna. Nekad se dešava da se osećamo umorno i iscrpljeno iako smo spavali 8 ili 9 sati. Ukoliko se tokom dana osećate umorno, ne možete da se skoncentrišete, iscrpljeni ste, mrzovoljni i razdražljivi obratite se lekaru. Možda uzrok nije san već neki drugi zdravstveni problemi kojih trenutni niste ni svesni. Šta god da je u pitanju dobar san je od vitalnog značaja za sprečavanje gojaznosti, gubitka pamćenja i srčanih bolesti tako da je najbolje da se problemi sa spavanjem što pre reše.

Pixabay.com

Ukoliko ne pomaže nikakav trik niti narodni lek pravac kod lekara

3. Ne pomaže ni jedan trik

Postoje brojni saveti kako da se prevaziđe nesanica. Očajni ljudi često isprobaju bukvalno sve i svašta kako bi rešili ovaj problem. Naki od najčešćih saveta su da se pred spavanje popije toplo mleko ili lipov čaj, promeni jastuk ili dušek ukoliko su neudobni... Ukoliko ste smanjili unos kofeina, probali čak i biljne preparate i brojanje ovaca a ništa ne pomaže vreme je da se obratite lekaru. Kako savetuju stručnjaci pre odlaska kod doktora vodite "dnevnik spavanja" u koji ćete upisivati kad odlazite u krevet, koliko kafa dnevno popijete, šta jedete, pijete, da li koristite neke lekove... Važno je da zapišete detalje vaše uobičajene rutine ali i probleme sa nesanicom. Na taj način ćete biti spremni za razgovor sa lekarom a on će brže i lakše otkriti uzrok nesanice i moći da vam pomogne da rešite problem sa spavanjem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)