Prirodni lekovi

RECEPTI ZA PRIRODNE LEKOVE: Lavanda leči nesanicu i opekotine, a i tera komarce

Dragoceno ulje koje se dobija iz cveta lavande uspešno otklanja glavobolju i napetost, a čaj od mirisnih cvetova ublažava mučninu i menstrualne tegobe

21.08.2022 15:00

RECEPTI ZA PRIRODNE LEKOVE: Lavanda leči nesanicu i opekotine, a i tera komarce
shutterstock.com

Mnogima su prva asocijacija na lavandu mirisne vrećice ispunjene sušenim cvetom ove biljke, koje se čuvaju u ormarima s garderobom, štiteći je od moljaca i obezbeđujući svežinu. Na sreću, insekti ne podnose lavandu, ali je ona zato neprocenjivo korisna za ljude i to ne samo kao najbolji prirodni repelent kojim ćete se zaštititi od komaraca, krpelja i drugih insekata.

UBLAŽAVA NERVOZU I STRES

Naziv biljke čija je domovina Mediteran, a danas se uzgaja gotovo svuda, potiče od latinskog izraza lava, što znači oprati. Ovo ima smisla jer su još stari Rimljani koristili lavandu u higijenske i kozmetičke svrhe, dodajući je u vodu za kupanje. U Evropi je pronašla značajno mesto u manastirskim baštama, gde se aktivno uzgajala i koristila za lečenje rana, a od 17. veka upotrebljava se u Francuskoj u proizvodnji parfema.

Od davnina do danas biljka sitnih nežnoljubičastih cvetova se široko koristi u tradicionalnoj medicini. Najviše se upotrebljavaju upravo cvetovi, koji sadrže do pet odsto isparljivog eteričnog ulja. Osim toga, u njihovom hemijskom sastavu nalaze se tanini, smolaste i gorke materije, flavonoidi, fitosteroli i druge vredne supstance. Ipak, najvredniji element kome lavanda duguje divan miris je linalil-acetat i njegov procenat iznosi između 30 i 60 odsto. On ima izraženo umirujući efekat na periferne nervne završetke svih organskih sistema, uključujući kardiovaskularni, gastrointestinalni, nervni i respiratorni sistem.

Lavanda se često primenjuje kao komponenta u pripremi biljnih sedativa i preparata za spavanje, a ona je i jedna od retkih biljaka koja je neophodna u lečenju nekih autonomnih poremećaja. Etarsko ulje lavande koristi se za ublažavanje stresa i nesanice, opuštanje, protiv bolova u zglobovima i mišićima, kao lek za opekotine i kao prirodni analgetik kod migrene i glavobolje. Tradicionalna medicina ga preporučuje za umirenje nadražene kože, zarastanje rana i regeneraciju ožiljaka.

U KUPKAMA I ZA MASAŽU

Ako se doda u neko bazno ulje, može se koristiti i za prijatnu masažu, koja će poboljšati mikrocirkulaciju krvi, ali i kao dodatak relaksirajućoj kupki. Osim što pomaže da se oslobodite hroničnog umora i poboljšate koncentraciju, u kombinaciji s cvetom kamilice, lavanda uspešno leči bronhitis i promuklost. Biljka ima diuretički efekat, normalizuje rad jetre i žučne kese, poboljšava ishranu srčanog mišića i normalizuje krvni pritisak kod ljudi sklonih hipertenziji.

U kozmetičke svrhe lavanda se upotrebljava za negu svih tipova kože, ublažavanje upala, akni i bubuljica, dermatitisa i herpesa. Eterično ulje pozitivno utiče na vlasište tako što eliminiše perut i sprečava lomljenje kose. U farmaciji lavanda često ima zadatak da poboljša miris drugih lekova.

Pixabay.com

Predivno miriše i odličan je lek

U Francuskoj, Španiji i Italiji lavanda se koristi u pripremi sosova, salata, supa, kao dodatak u pripremi jagnjetine i jela od povrća. Kao i biber, prah lavande se posipa po hrani, kao začin tokom kuvanja, a odlično se slaže s matičnjakom, nanom, timijanom i žalfijom. Da bi dali specifičnu prijatnu aromu, osušeni cvetovi lavande se dodaju i u peciva, med, džemove, a biljka se koristi u pripremi alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Lavanda se kod nas gaji u baštama i žardinjerama, ali i na plantažama, veoma je dostupna i možete je lako kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane ili na uličnim štandovima specijalizovanim za prodaju lavande i proizvoda od nje.

PRIRODNI LEKOVI NA BAZI LAVANDE

* Čaj od lavande protiv depresije

Dve kašike suvog cveta lavande prelijte s 300 mililitara ključale vode i kuvajte oko 15 minuta. Kada se čaj prohladi, procedite i po želji zasladite s malo meda. Ovaj čaj opušta krvne sudove i mišiće u predelu glave, vrata i oko očiju i na taj način pomaže kod glavobolje. Veoma je delotvoran i kod anksioznosti, depresije, grčeva u mišićima, menstrualnih bolova i mučnine. Takođe, neki naučnici smatraju da korisna hemijska jedinjenja iz cveta lavande mogu sprečiti nastanak čira na želucu.

* Tinktura lavande u menopauzi

Pomešajte 100 grama svežeg cveta lavande i pola litra kvalitetne votke ili 70-procentnog alkohola. Ostavite da odstoji na svetlom mestu dve nedelje, procedite i uzimajte od jednom do dva puta dnevno po 40 kapi. Redovnom upotrebom tinktura sprečava promene raspoloženja i pozitivno utiče na hormonski disbalans. Preporučuje se ženama s predmenstrualnim sindromom, ali i u borbi protiv valunga, nervoze i nesanice u menopauzi.

* Sirup od lavande protiv prehlade

Tri kašike suvih cvetova lavande operite i dodajte u 200 mililitara ključale vode. Poklopite šerpu, umotajte je u toplo ćebe i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procedite i u dobijeni jak čaj dodajte 250 grama meda ili šećera i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobije konzistenciju sirupa. Uzimajte po kašičicu tri puta dnevno, pola sata pre obroka, za lečenje tahikardije, glavobolje i prehlade.

* Macerat lavande leči opekotine

U čistu suvu teglu stavite dve supene kašike osušenih zgnječenih cvetova lavande i nalijte baznim uljem poput bademovog, maslinovog ili lanenog. Zatvorite teglu i držite na suncu oko tri nedelje. Procedite i sipajte u čistu ambalažu. Ovaj macerat možete koristiti za masažu, kao repelent, za negu kože, lečenje infekcija, opekotina, ragada, rana i drugih oštećenja kože.

KONTRAINDIKACIJE

Ženama u prvim mesecima trudnoće ne preporučuje se da koriste lavandu jer može da izazove kontrakcije mišića materice i krvarenje. Iz istog razloga, u postoperativnim periodima, nakon bilo kakvih hirurških intervencija, ne treba koristiti ulje lavande. Biljka je nekompatibilna s lekovima koji sadrže jod i gvožđe, a usled individualne netolerancije na neki od sastojaka može se razviti alergija. U velikim dozama ulje lavande može izazvati iritaciju želuca i creva, oštećenje svesti i depresiju.

unplash

Lavanda leči nesanicu i ublažava simptome menopauze

BONUS VIDEO:

Komentari (0)