Odrasli

RANI ZNACI KANCERA KOJI SE JAVLJAJU UJUTRU! Lekari upozoravaju, morate da obratite pažnju, jedan simptom će vas iznenaditi!

Rano dijagnostikovanje potencijalno malignog tumora je izuzetno važno kako bi se na vreme reagovalo i započelo s lečenjem.

01.10.2022 14:05

RANI ZNACI KANCERA KOJI SE JAVLJAJU UJUTRU! Lekari upozoravaju, morate da obratite pažnju, jedan simptom će vas iznenaditi!
Foto: Shutterstock

Od raznih vrsta kancera u Srbiji godišnje umre oko 20.000 ljudi. Većina njih se lekaru javi kad je bolest već uznapredovala, pa je i lečenje znatno otežano. Na osnovu brojnih svetskih istraživanja utvrđeno je da postoje rani simptomi koji mogu ukazivati na maligni tumor u trenutku kada čovek nije ni svestan da je bolestan.

Prepoznavanje ovih, možda na prvih pogled "bezazlenih" znakova, izuzetno je važno kod ranog dijagnostikovanja bolesti. Obratite pažnju i ukoliko prepoznate neke od simptoma javite se lekaru što pre.

shutterstock.com

Umor, posebno ukoliko se javlja odmah nakon spavanja, jeste jedan od simptoma i odmah se javite lekaru

Jutarnji simptomi

Stručnjaci već godinama upozoravaju da su pušači u velikom riziku da oboleju od kancera pluća. Često ujutru nakon buđenja oni kašlju i to pripisuju cigaretama. Kako naglašavaju lekari, ukoliko taj  uporan kašalj traje duže od 2 nedelje potrebno je obavezno se javiti doktoru radi detaljnih analiza i provera. Kašalj je upozorenje i za one koji nisu pušači.

Drugi simptom je hroničam umor, posebno ujutru nakon buđenja, kad bi organizam nakon sna trebalo da bude odmoran.

Treći, možda netipičan simptom, jeste noćno znojenje. Ukoliko se ujutru budite u znoju i posteljina vam je mokra, a da pri tom nemate temperaturu zbog nekih drugih bolesti, to može biti znak da se u vašem organizmu razvija kancer. Kako kažu stručnjaci, proverite da li iznenada i bez vidljivih razloga gubite na težini ili vam se po telu pojavljuju modrice, a da se pritom niste negde udari. 

Pixabay.com

Pušenje može biti uzrok pojave čak 15 vrsta tumora

Veći rizik zbog duvana i alkohola

Kako objašnjavaju lekari, pušenje i preterano konzumiranje alkohola često su okidač za mnoge bolesti, pa i maligni tumor. Pušenje može biti uzrok pojave najmanje 15 različitih vrsta raka uključujući dva najčešća, kancera pluća i creva. U ništa boljoj poziciji nisu ni oni koji konzumiraju veće količine alkohola. Istraživanja su potvrdila da alkohol može izazvati čak 7 vrsta raka, uključujući rak dojke kod žena, kancer usta i creva.

- Da biste smanjili rizik prestanite da pušite i pijete - naglasili su straučnjaci.

shutterstock.com

Bol u grudima i nedostatak daha još neki su od znakova upozorenja na koje treba obratiti pažnju

Ostali simptomi

Pored ovih, kako ih stručnjaci nazivaju, jutarnjim simptomima, postoje i drugi znakovi da sa vama nešto nije u redu. Oni se mogu pojaviti u bilo koje doba dana, ne samo ujutru, i ukoliko ih primetite odmah se javite svom lekaru.

  • bol u grudima i nedostatak daha
  • promene u navikama creva odnosno zatvor ili češći odlazak u WC zabog velike nužde 
  • neobično krvarenje
  • lupus, odnosno promene na koži u vidu crvenog osipa bez posebnog povoda
  • promene oblika, boje i izgleda mladeža
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • bol u stomaku ili leđima
  • loše varenje i gorušica
  • svrab ili neobjašnjivo žutilo kože

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)