Odrasli

Novo IZNENAĐENJE ZA PUŠAČE: Još jedan razlog da ostavite cigarete

Ako ste pušač, onda znate i šta je pasivno pušenje. A da li znate na koji način ono stvara zdravstvene rizike ljudima u vašoj okolini?

19.08.2022 09:55

Novo IZNENAĐENJE ZA PUŠAČE: Još jedan razlog da ostavite cigarete
pexels.com

Ako do sada niste to učinili zbog sebe, možda je vreme da zbog drugih ostavite cigarete. Iako na pakovanju cigareta stoji naznaka da je pušenje štetno za zdravlje, a poznata je činjenica da je i jedan od glavnih uzroka raka pluća, na ostavljanje cigareta se odlučuju retki. Ipak, možda će to učiniti sa saznanjem da je nova studija otkrila da pasivno ili pušenje „iz treće ruke“ izaziva iste zdravstvene komplikacije kao i kod pušača.

Glavni krivac za to je dim koji se zadržava na posteljini i sofi i na vašoj odeći. Hemikalije koje se tom prilikom udišu sa tih površina, jednako su opasne kao i direktno udisanje dima iz cigarete, tako da ne treba da vas išuđava činjenica da mnogi mogu dobiti najgore vrste bolesti pluća iako nisu zapalili cigartu.

pexels.com

Pasivno pušenje je jednako štetno kao i regularno

Medicinski stručnjaci iz Nacionalne Laboratorije Lorens Berkli u Kaliforniji, pišući za jedan stručni časopis ističu kako udisanje cigareta može imati dugoročne zdravstvene rizike. Boravak u sredinama koje su izložene dimu cigareta može biti dovoljan za pojedinca da on bude izložen toksinima.

Istraživanje je sprovedeno na miševima i naučnici su pažljivo posmatrali način na koji nikotin prodire kroz kožu miševa. Za štetne efekte, kako su utvrdili naučnici, direktno su bili krivci udisanje, gutanje prašine i dermalno izlaganje. Prema rečima stručnjaka, ovi načini izloženosti toksinima, daleko su opasniji od direktnog udisanja dima.

 

 

- Ovi nalazi ilustruju potencijalne zdravstvene uticaje pušenja iz treće ruke, koje sadrži ne samo TSNA (nitrozamini specifični za duvan), već i stotine drugih hemikalija, od kojih su neki takođe kanceogeni. – navodi se u radu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)