Kako navodi Barbara O'Nil, australijska edukatorka iz oblasti prirodne medicine, tri najvažnije stvari za organizam su vazduh, voda i odmor. A sve to je nemoguće postići bez detoksikacije, a tu na scenu stupa jetra čiji je najvažniji zadatak da očisti telo od nagomilanih toksina.
- Da bi se organizam oporavio i regenerisao, neohodna je detoksikacija. Jetra, koja se nalazi ispod desnog rebra je jedini organ koji može da se regeneriše, i ona je zadužena za detoksikaciju. Jetru nazivamo "projekt menadžerom" jer sve što ulazi u telo, prvo prolazi kroz jetru. Kada se hrana razgrađuje u crevima, ona ulazi na glavni "auto-put" ka jetri koja odlučuje gde hrana dalje ide. Takođe, jetra odlučuje kako će se rasporediti glukoza, a kada počnemo da se krećemo, uzimamo energiju koja je već uskladištena u ćelijama mišića - objašnjava Barbara O'Nil koja je održala predavanje u Beogradu.
Ona dodaje da je veliki problem ishrana prepuna ugljenim hidratima.
- Posle hrane krcate ugljenim hidratima, veoma je teško obaviti proces detoksikacije. Tri esencijalne namirnice su proteini, vlakna i masnoće. Sve ispitujete i proveravajte, i čvrsto se držite onoga što vam odgovara. Tako sam i ja radila, sve sam isprobala na sebi... Imam energije, mozak mi radi, težina je na istom nivou, znači ovakav način ishrane mi prija. Ljudima koji kod nas dolaze na detoksikaciju preporučujemo kao glavni sastojak vegetarijansko mleko, odnosno sok koji se sastoji od 80 odsto šargarepe, i po 10 odsto celera i jabuke. Naravno, postoje i dodaci u vidu krastavca i cvekle - kaže O'Nil.

Facebook
Barbara naglašava da otrovi iz okruženja ulaze u naš organizam na tri načina.
- Hemikalije ulaze kroz kožu, ulaze u krvotok, pa dalje odlaze u jetru. Takođe, udišemo toksine kroz pluća, pa dalje istim putem, krv, pa jetra. I na kraju, unosimo hemikalije i kroz hranu, ona prolazi kroz creva i dalje ustaljenim putem do jetre. Kada jetra naiđe na supstance koje smatra opasnim, ona ih skladišti u masnoćama. Najvažnija dužnost jetre je da toksine iz masti razloži na toksine koji mogu da se rastvore u vodi, nakon čega se oni iz tela izbacuju kroz znoj i mokraću - priča Barbara.
Najvažniji faktor u borbi sa slobodnim radikalima su antioksidansi.
- Najbitniji antioksidans je beta karoten koji se nalazi u svim biljkama narandžaste boje. Važno je napomenuti da je veoma koristan i suplement od zelenog ječma. Takođe, hlorofil je odličan prečistač, a važni antioksidansi su i vitamini C i E. Da bi toksični metaboliti postali rastvorljivi u vodi, neophodne su amino kiseline. Ljudi tokom detoksikacije često prave veliku grešku, a to je unos vlakana. Jer čim se pojave vlakna, kreće varenje, a na to trošimo čak 1.200 kalorija dnevno - napominje Barbara.

Shutterstock/SUPERMAO/sasirin pamai
U trećoj fazi detoksikacije jetra uzima toksične materije koje su rastvorljive u vodi i izbacuje iz kroz debelo crevo i urin.
- Ne zanemarujte značaj kože, čak 70 odsto otpada iz tela može da se izbaci na ovaj način, ako biste svaki dan išli u saunu. Kombinacija parne saune i ledene kupke posle toga je najbolji pokretač imunog sistema, i jedini organ kojem ovo ne prija je mozak. Naravno, neohodno je piti dovoljno vode, kako bi bubrezi bili efikasniji. Preporučujem i koprivu, koju je najbolje prokuvati i popiti. Ona je bogata mineralima i nadoknađuje supstance koje ste izgubili znojenjem - tvrdi Barbara.
Za kraj ona je opisala svoj današnji doručak:
- smokve
- čija semenke
- badem
- brazilski orah
- avokado
- hleb bez kvasca
- Ovo je sasvim dovoljno, i što je najvažnije znam da neću osećati glad do ranog popodneva - zaključila je Barbara.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)