Slatkiši

MEKANA I PREUKUSNA PITA SA BUNDEVOM: Ovakvu još niste probali (FOTO)

Svi su upućeni u to koliko je bundeva zdrava a od nje se pravi i popularna bundevara.

07.02.2023 08:00

MEKANA I PREUKUSNA PITA SA BUNDEVOM: Ovakvu još niste probali (FOTO)
shutterstock.com

Tokom hladnih dana nema ništa lepše nego uživati u toplom domu i omiljenim poslasticma. Miris tople bundevare nešto je u čemu mnogi uživaju i što ih vraća u detinjstvo. Sezona branja bundeva je prošla ali ih zato uvek ima u obližnjoj prodavnici pa zašto ne pohrliti tamo u potrazi za jednom.

Srećna republika donosi vam recept za sočnu, domaću pitu od bundeva. 

Sastojci:

  • 1/2 kg tankih kora za pitu
  • 100 g maslaca
  • 100 ml ulja
  • 5 kašika griza
  • 10 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 150 g mlevenih oraha

 

Za nadev:

  • 1 kg očišćene i izrendane bundeve
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode

Priprema:

Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u dublju posudu i promešati. Posudu sa bundevom staviti na šporet i na srednjoj temperaturi dinstati dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost koju bundeva otpusti. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dok se smesa hladi, u odgovarajuću posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine. U manju posudu staviti maslac i ulje i staviti na zagrejanu ringlu da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).

Slaganje pite: Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese (griz, šećer, cimet i mleveni orasi). Preko staviti drugu koru, poprskati je sirupom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve trećom korom. I nju poprskati sirupom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti deo smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na pet delova).

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)