Tokom hladnih dana nema ništa lepše nego uživati u toplom domu i omiljenim poslasticma. Miris tople bundevare nešto je u čemu mnogi uživaju i što ih vraća u detinjstvo. Sezona branja bundeva je prošla ali ih zato uvek ima u obližnjoj prodavnici pa zašto ne pohrliti tamo u potrazi za jednom.
Srećna republika donosi vam recept za sočnu, domaću pitu od bundeva.
Sastojci:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
- 100 g maslaca
- 100 ml ulja
- 5 kašika griza
- 10 kašika šećera
- 1 kašičica cimeta
- 150 g mlevenih oraha
Za nadev:
- 1 kg očišćene i izrendane bundeve
- 3 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
Priprema:
Prvo pripremiti smesu sa bundevom. Izrendanu bundevu, zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom, staviti u dublju posudu i promešati. Posudu sa bundevom staviti na šporet i na srednjoj temperaturi dinstati dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost koju bundeva otpusti. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. Dok se smesa hladi, u odgovarajuću posudu staviti griz, šećer, cimet i mlevene orahe. Promešati, da se svi sastojci sjedine. U manju posudu staviti maslac i ulje i staviti na zagrejanu ringlu da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).
Slaganje pite: Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mešavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suve smese (griz, šećer, cimet i mleveni orasi). Preko staviti drugu koru, poprskati je sirupom, posuti sa dve kašike suve smese i, na kraju, pokriti sve trećom korom. I nju poprskati sirupom, staviti dve kašike suve smese i preko rasporediti deo smese sa bundevom (smesu sa bundevom podeliti na pet delova).
BONUS VIDEO:
Komentari (0)