Jela bez mesa

BABL HLEB KOJI OBOŽAVA CELA PORODICA: Popularno jelo kojim ćete oduševiti i najmlađe, pogledajte zbog čega je on tako poseban (FOTO)

Vazdušasto i ukusno pecivo koje se topi u ustima.

28.01.2023 08:00

BABL HLEB KOJI OBOŽAVA CELA PORODICA: Popularno jelo kojim ćete oduševiti i najmlađe, pogledajte zbog čega je on tako poseban (FOTO)
Srećna republika

Pravljenje peciva može biti i zanimljiva aktivnost, posebno ako u kući imate mališane koji će vam pomoći u pravljenu. Većinu pomisao na pravljenje peciva asocira na sate provedene u kuhinji, međutim, jedan recept brzo je pronašao put do srca svih domaćica. Reč je o popularnom Babl hlebu koji je fantastičnog ukusa, a još zanimljivijeg izgleda. 

Srećna republika donosi vam recept za ovaj hleb koji će vas oduševiti na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 50 gr glatkog brašna
  • 2 male kašičice suvog kvasca
  • veća kašika šećera
  • 2 dcl mlake vode
  • 90 g kisele pavlake
  • jedan dcl ulja
  • 450 gr brašna

Priprema:

U posudu pomešti 50 grama brašna, kvasac, šećer i vodu te ostavti da odstoji desetak minuta. Dodati kiselu pavlaku, jedan decilitar ulja te sve to dobro sjediniti. U međuvremenu dodati 450 gr glatkog brašna i kašičicu i po soli. Prvo promešati kašikom a onda umesiti testo. Mesiti oko tri minute da bude glatko i da se lako razvlači. Promešati ga kroz ruke, trebalo bi da bude malo lepljivo ali nikako ne dodavati naknadno brašna. Prekriti ga providnom folijom i ostaviti da se odstoji 40 minuta. Kada je testo naraslo promesiti ga još dve minute. Na drugoj strani premazati pleh maslacem i kidati iz testa loptice te ređati ih u pleh dobro prethodno oblikovane. Ostaviti ih da narastu još 40 minuta. Tako poređane u plehu, poput mantija, staviti na pečenje na 200' oko 15 minuta. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)