Ukoliko nemate ideju koji biste obrok spremali u danima posta, isprobajte pljeskavice od krompira. Ovo jelo se dosta jednostavno pravi, a zajedno sa šampinjonima daje punoću ukusa u kojoj ćete uživati. Tajni sastojak će posebno obradovati one koji su ljubitelji nešto pikantnijih jela.
Srećna Republika donosi vam recept za najukusnije posne pljeskavica sa šampinjonima.
SASTOJCI:
- 1 kg krompira
- 3/4 šolje brašna (običnog ili bez glutena)
- 250 gr šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 2 kašike limunovog soka
- 15g sveže mirođije
- so, biber, čili pahuljice
- 2 kašika ulja
PRIPREMA:
Krompir isecite na kockice, stavite u veliku šerpu i prelijte vodom. Prokuvajte, smanjite vatru i ostavite da se krčka dok se ne skuva skroz (20-30 minuta). Ocedite, začinite solju i biberom, po ukusu, i umutite mikserom da dobijete smesu kao za pire krompir. Ostavite da se ohladi dok pravite punjenje od pečuraka. Iseckajte sitno: crni luk, beli luk, pečurke i mirođiju. Zagrejte 1 kašiku ulja na tiganju i dinstajte crni luk oko 5 minuta. Dodajte beli luk, iscekane pečurke, limunov sok, prstohvat čili pahuljica i začinite solju i biberom. Ostavite na tihoj vatri, povremeno mešajući, oko 15 minuta ili dok pečurke ne omekšaju i većina tečnosti ne ispari. Skinite sa ringle i umešajte iseckanu mirođiju. U činiju sa ugnječenim krompirom, dodajte brašno pa počnite da oblikujete pljeskavice. Uzmite par kašika testa i formirajte krugove. U sredinu jednog kruga dodajte otprilike kašiku mešavine pečurki, a zatim prekrijte drugim krugom krompira i oblikujte okrugle pljeskavice od krompira.
Zagrejte malo ulja u tiganju i kada se ulje zagreje, dodajte pljeskavice od krompira i pecite sa svake strane oko 2 minuta ili dok ne porumene.
Komentari (0)