Jela bez mesa

VAZDUŠASTA KAJGANA IZ RERNE: Meka kao pena sa savršenom koricom - ovo morate probati!

Priprema se vrlo jednostavno i brzo, a može da se jede za doručak, ali i za večeru.

Slika Autora
byDragana Petrović

21.07.2025 08:01

VAZDUŠASTA KAJGANA IZ RERNE: Meka kao pena sa savršenom koricom - ovo morate probati!
Freepik

Kad pomislite na doručak, prva asocijacija mnogima je kajgana. Brza, jednostavna i puna proteina, kajgana je već decenijama jedno od omiljenih jela na trpezi širom sveta. Međutim, pored uobičajenog recepta za kajganu na internetu je postao hiz kajgana zapečena u rerni. U pitanju je pravi kulinarski uzitak koji podseća na pahuljasti sufle i koji će oduševiti sve. 

Priprema se vrlo jednostavno i brzo, a može da se jede za doručak, ali i za večeru. Ovaj jednostavan, ali neobičan recept donosi novu dimenziju klasičnoj kajgani - meka tekstura, bogat ukus i savršeno zapečena korica biće pravo iznenađenje na stolu. Srećna Republika vam poklanja recept za kajganu iz rerne koju morate probati.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 300 ml mleka
  • 1 ravna kašičica soli
  • Malo putera ili ulja za podmazivanje posude

Priprema:

U veću vanglu razbijte jaja, dodajte mleko i so. Uz pomoć žice za mućenje, umutite sve dok ne dobijete potpuno ujednačenu i glatku smesu. Ne žurite što bolje umutite, omlet će biti prozračniji i bogatiji teksturom.

Kalashnikov Dmitrii/Shutterstock

Kajgana je mnogima omiljeno jelo, a može da se pripremi i na drugačiji način

Uzmite dublju, najbolje vatrostalnu posudu, podmažite puterom ili uljem. Ovo će pomoći da omlet lepo porumeni, ali i da se lako izvadi nakon pečenja. Sipajte smesu u pripremljenu posudu i stavite u unapred zagrejanu rernu na 200°C. Pecite 30 minuta, ali je veoma važno da ne otvarate rernu tokom pečenja kako kajgana ne bi splasnula kad uđe hladan vazduh.

Kada je omlet gotov, izvadite ga iz rerne, ostavite da se kratko prohladi i isecite na kocke ili trouglove. Možete ga poslužiti uz svežu salatu, jogurt, parče domaćeg hleba. Ovaj recept je odličan način da u telo unesete obilje proteina i kalcijuma. Deca obožavaju kajganu iz rerne zbog blage teksture i ukusa, a odrasli jer se priprema brzo, a deluje kao da ste se ozbiljno potrudili. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)