Čokoladne praline omiljeni su slatkiši svim generacijama. Da biste ih napravili ne morate biti previše vešt kuvar, dovoljno je samo malo vremena i dobre volje. Ova vrsta kolača se jednostavno sprema pa je pogodna za sve tipove slavlja ali ih možete napraviti i sebi kada vam prijede neki sočni slatkiš.
Srećna Republika vam donosi recept za praline sa rumom koje ćete obožavari.
Sastojci:
- 300 ml mleka
- 400 gr šećera
- 200 gr čokolade
- 250 gr margarina
- 500 gr mlevenog keksa
- kašika ruma
Glazura:
na 100 gr čokolade 3 kašike ulja
Priprema:
Pomešati mleko i naseckani margarin i staviti na šporet. Sačekati da provri uz povremeno mešanje. Kada provri dodati izlomljenu čokoladu, pa opet uz mešanje sačekati da se čokolada otopi. Kuvati minut – dva, pa skloniti sa vatre. Dodati keks i izmešati a potom i kašiku ruma. Ostaviti da se ohladi, kako se masa bude hladila tako će se i stezati. Od ohlađene smese praviti kuglice i ređati na tacnu. Staviti u frižider da se stegne.
Otopiti čokoladu sa uljem, pa umakati svaku kuglicu u čokoladu, ocediti je i stavljati na papir za pečenje ili rešetku. Ostaviti da se čokolada stegne ili sa papirom zajedno svući na tacnu i staviti u frižider.
Komentari (0)