Do leta ima još nekoliko meseci ali to nas ne mora sprečiti da uživamo u specijalitetima i poslasticama sa Mediterana. Grčka kuhinja ima brojna ukusna jela iako je giros svima osvojio srca. Jedna od popularnih poslastica je portokalopita. Reč je o slatkoj piti sa pomorandžama koja će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Srećna Republika donosi vam recept za ovaj fantastični slatkiš.
Sastojci:
- 450 g debljih kora za pite
- 5 pomorandži
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 kesice vanilin šećera
- 150 g šećera
- 3 velika jajeta
- 400 g gustog jogurta
- 200 ml ulja
Za preliv-agdu:
- 250 ml soka od pomorandže
- 250 ml. vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 300 g šećera
Priprema:
Prvo skuvati agdu-preliv jer on se mora ohladiti. Znači vruća pita, hladana agda. Iscediti sok od pomorandže, dodati vodu, šećer i kuvati desetak minuta. Skloniti sa vatre da se hladi. Na kuhinjski stol, stavite stolnjak i poređajte kore za pite, malo ih stisnite i ostavite oko 2 sata da se suše na sobnoj temperaturi. Možete da ih sušite i u rerni ako želite brže da ih sasušite. Pomorandže 2+1 operite mlakom vodom, potom ponovo operite sa vodom u koju ste dodali malo jabukovog sirćeta i opet isperite. Tepsiju 20x30 premažete sa maslacem, pospete sa malo brašna. Zatim, 2 pomorandže stavite u šerpu i kuvate na vatri oko sat vremena. Od one treće sitno narendajte koricu. Sve radite u multipraktiku ili blenderu. Od 3 pomorandže, dve + ona što ste rendali koricu, iscedite sok. Kuvane pomorandže malo prohladite, lagano iscedite sok, pulpa neka ostane, isecite na komade i stavite u multipraktik, stavite sok od 3 pomorandže, narendanu koricu, sameljite sve u kašu. Dodati šećer, ulje, izmešati, dodati, jaja, jogurt, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sve zajedno izmešati. Sipati smesu u veću zdelu. Suve kore dobro izmrviti sa rukama, što sitnije. Izmrvljene kore dodati u smesu od pomorandži i dobro kašikom izmešati. Izliti smesu u tepsiju, poravnati. Rernu ugrejati na180 stepeni. Pitu možete dekorisati kriškama pomorandže ili pak limuna ako imate. Ispeći pitu nekih 45-50 minuta sve zavisi od rerne. Kad je pita gotova, kutlačom lagano prelivate pitu sa hladnom agdom. Ostavite da se prohladi i savet je spremajte je danas za sutra. Šta reći, ko je nije probao u Grčkoj, neka je sam napravi. Kao dodatak ovom jelu odlično ide kugla sladoleda od čokolade.
Možda vas zanima…
Komentari (0)