Slatkiši

DA LI STE PROBALI PORTOKALOPITU? Ovaj grčki slatkiš priziva leto već posle prvog zalogaja (FOTO)

Jednostavna poslastica u čijem mirusu i ukusu ćete uživati.

18.02.2023 09:01

DA LI STE PROBALI PORTOKALOPITU? Ovaj grčki slatkiš priziva leto već posle prvog zalogaja (FOTO)
shutterstock.com

Do leta ima još nekoliko meseci ali to nas ne mora sprečiti da uživamo u specijalitetima i poslasticama sa Mediterana. Grčka kuhinja ima brojna ukusna jela iako je giros svima osvojio srca. Jedna od popularnih poslastica je portokalopita. Reč je o slatkoj piti sa pomorandžama koja će vas oduševiti na prvi zalogaj.

Srećna Republika donosi vam recept za ovaj fantastični slatkiš.

 

Sastojci:

  • 450 g debljih kora za pite
  • 5 pomorandži
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 g šećera
  • 3 velika jajeta
  • 400 g gustog jogurta
  • 200 ml ulja

Za preliv-agdu:

  • 250 ml soka od pomorandže
  • 250 ml. vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 300 g šećera

 

Priprema:

Prvo skuvati agdu-preliv jer on se mora ohladiti. Znači vruća pita, hladana agda. Iscediti sok od pomorandže, dodati vodu, šećer i kuvati desetak minuta. Skloniti sa vatre da se hladi. Na kuhinjski stol, stavite stolnjak i poređajte kore za pite, malo ih stisnite i ostavite oko 2 sata da se suše na sobnoj temperaturi. Možete da ih sušite i u rerni ako želite brže da ih sasušite. Pomorandže 2+1 operite mlakom vodom, potom ponovo operite sa vodom u koju ste dodali malo jabukovog sirćeta i opet isperite. Tepsiju 20x30 premažete sa maslacem, pospete sa malo brašna. Zatim, 2 pomorandže stavite u šerpu i kuvate na vatri oko sat vremena. Od one treće sitno narendajte koricu. Sve radite u multipraktiku ili blenderu. Od 3 pomorandže, dve + ona što ste rendali koricu, iscedite sok. Kuvane pomorandže malo prohladite, lagano iscedite sok, pulpa neka ostane, isecite na komade i stavite u multipraktik, stavite sok od 3 pomorandže, narendanu koricu, sameljite sve u kašu. Dodati šećer, ulje, izmešati, dodati, jaja, jogurt, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sve zajedno izmešati. Sipati smesu u veću zdelu. Suve kore dobro izmrviti sa rukama, što sitnije. Izmrvljene kore dodati u smesu od pomorandži i dobro kašikom izmešati. Izliti smesu u tepsiju, poravnati. Rernu ugrejati na180 stepeni. Pitu možete dekorisati kriškama pomorandže ili pak limuna ako imate. Ispeći pitu nekih 45-50 minuta sve zavisi od rerne. Kad je pita gotova, kutlačom lagano prelivate pitu sa hladnom agdom. Ostavite da se prohladi i savet je spremajte je danas za sutra. Šta reći, ko je nije probao u Grčkoj, neka je sam napravi. Kao dodatak ovom jelu odlično ide kugla sladoleda od čokolade.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)