Jela bez mesa

PEČENI SPANAĆ KOJI ĆETE SPREMITI ZA TILI ČAS: Recept za ukusan i zdrav ručak

Obrok u kom će uživati cela porodica.

04.02.2024 12:50

PEČENI SPANAĆ KOJI ĆETE SPREMITI ZA TILI ČAS: Recept za ukusan i zdrav ručak
shutterstock.com

Spanać je pun hranljivih nutrijenata, zbog čega je uvek dobar izbor majki kada pripremaju hranu najmlađima. Naravno, ne treba ignorisati činjenicu da je ovo zeleno lisnato povrće omiljeno i odraslima koji zbog zdravlja i fit forme vole često da je vide na svom stolu. Iako se spanać može spremiti na razne načine i neko voli da ga kuva, ipak je pečeni spanać mnogima jedno od omiljenih jela. Takođe, domaćice vole rado da ga spremaju zbog jedinstvenog ukusa.

Srećna republika donosi recept za pečeni spanać sa kiselim mlekom, sirom i jajima.

Sastojci:

  • 1 kg svežeg ili smrznutog spanaća 
  • 4 jaja
  • 2 kašike prezli
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike aleve paprike
  • jedna velika glavica crnog luka
  • 200 g sira po želji
  • 4 kašike ulja
  • jedna šolja kiselog mleka
  • jedna šolja vode

Priprema:

Operite i očistite spanać, ali nemojte uklanjati stabljike. Potom ga stavite u duboku šerpu i kuvajte dok sasvim ne omekša. Kad je spanać skuvan, izvadite ga rešetkastom kašikom iz šerpe tako da se ocedi od viška vode. Posudu u kojoj ćete ga peći premažite uljem, sipajte prezle, pa spustite spanać na dno.

Očistite crni luk od ljuske, pa ga iseckajte na dasci. Ubacite crni luk u drugu posudu, dodajte mu jaja, brašno, kiselo mleko i vodu, pa sve dobro izmešajte. Smesu sipajte preko spanaća, a odozgo pospite izdrobljeni sir i pecite u rerni na 250 stepeni dok se ne uhvati korica.

Ovako pripremljen spanać je odličan prilog uz meso ili kobasice, ali ga možete poslužiti i samo uz sezonsku salatu ili jogurt.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)