Jela bez mesa

TIKVICE UKUSNIJE OD MESA: Recept koji će vas oduševiti za brz i ukusan obrok!

Ovo povrće je veoma zdravo posebno za muškarce i trebalo bi ga češće jesti.

23.01.2024 08:00

TIKVICE UKUSNIJE OD MESA: Recept koji će vas oduševiti za brz i ukusan obrok!
shutterstock.com

Tikvice su povrće koje je bogato brojnim nutrijentima i koje bi trebalo češće da jedemo. Posebno je važno za muškarce zato što su brojnim hranljivim sastojcima koje će održati vitalnost muškaraca i sačuvati njegovo zdravlje, ali i potenciju. Iako važe za mušku hranu, tikvice su odličan izbor i za žene jer blagotvorno utiču na organizam i čuvaju kožu i mladolik izgled.

Mogu da se pripremaju na razne načine kao musaka, varivo, u čorbi... Jedan od omiljenih načina za pripremu tikvica, barem u Srbiji, jeste pohovanje. Važno je samo voditi računa da ne upiju previše masnoće, pa je preporuka da se nakon prženja stave na ubrus koji pokupi masnoću. Ili, pokušajte da ih spremne za pohovanje poređate u pleh na pak papir i tako ispečete što je svakako zdravija verzija.

Srećna republika vam poklanja recept za pohovane tikvice  koje će biti ukusnije od mesa. 

Sastojci:

  • dve manje tikvice
  • 3 jaja
  • dve pune kašike brašna
  • kašičica vegete
  • pola kašičice soli (po ukusu)
  • 200 ml ulja

Priprema:

Oguliti tikvice i iseći ih na polutanke kolutove. Ostaviti ih u tanjiru i posuti sa malo soli kako ne bi potamnele i kako bi pustile višak vodu. Na drugoj strani, u dublju posudicu umutiti jaja, sipati brašno, so i vegetu i sve dobro umutiti. Najbolje je smesu umutiti mikserom kako se ne bi stvarale grudvice. Ona ne sme biti ni previše gusta, ni previše tanka, dovoljno da se zadržava natapanjem tikvica.

Sipati ulje u dublji tiganj i zagrejati na najačoj vatri a kada je ulje dovoljno vrelo smanjiti vatru na srednju jačinu. Uzimati kolut po kolut tikvice, utapati ga u tečnu smesu sa obe strane i odmah stavljati na ulje da se prži. Kada je tikvica sa jedne strane dovoljno rumena, okrenuti je sa druge. U plići veći tanjir stavite ubrus koji će upiti višak ulja i u njega vadite tikvice. Mogu se služiti sa nekim sosom, pelatom, kiselim mlekom.

Ukoliko želite jači ukus u smesu možete dodati i druge začine (origano, bosiljak, biber). Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)