Tetka Saveta

RECEPT ZA SLANE KORPICE: Predjelo koje krasi svaku slavsku trpezu (FOTO)

Ukusni i šareni zalogaji kojima ćete oduševiti sve goste.

16.11.2023 12:01

RECEPT ZA SLANE KORPICE: Predjelo koje krasi svaku slavsku trpezu (FOTO)
shutterstock.com

Slavska trpeza priprema se danima. Neke domaćice prave više, neke manje jela, ali svaka se trudi da trpeza izgleda lepo i šarenoliko. 

Predjelo je ono u čemu uživaju svi gosti. Ukoliko niste vešti u pripremi jela, slane korpice su idealno rešenje. Dobije se pozamašna količina, a mogu se praviti na bezbroj načina. Slane korpice mogu biti i kupovne, ali se mogu i pripremiti. 

Srećna Republika otkriva kako da napravite slane korpice od domaćih kora. Recept je jednostavan, potrebno je samo nekoliko sastojaka.

 

Sastojci:

  • 200 g zelja (može i spanać)
  • 2 jajeta
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 80 g maslaca
  • 150 g sitnog sira
  • so

 

Priprema:

Očistite zelje od bilo kakvih vena i drški, a zatim ga blanširajte u ključaloj vodi ne više od par minuta. Iscedite tečnost i naseckajte spanać na sitno. Umutite dva jaja i dodajte zelje, sitni sir i so.

Koru za pitu rasporedite na kuhinjski pult i nauljite je silikonskom četkom. Umotajte je oko drške drvene kašike (ili tanke oklagije), a zatim sakupite i pustite da kraj lagano visi. Nastavite na isti način sa ostalim korama. Pažljivo oblikujte korpe i nežno uklonite drvenu kašiku. Dobijeni rolat umotajte u oblik đevreka.

Podmažite kalup za mafine i stavite korpe u gnezda. Postavite viseći kraj na dno da vam služi kao dno korpe.

U svaku pitu stavite nadev. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite dok ne bude gotovo - oko 25 minuta.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)