Tetka Saveta

KAKO SE PRAVILNO UVIJA SARMA: Jednostavni saveti naših baka za omiljeno tradicionalno jelo (FOTO)

Specijalitet koji budi sva čula.

09.11.2023 13:01

KAKO SE PRAVILNO UVIJA SARMA: Jednostavni saveti naših baka za omiljeno tradicionalno jelo (FOTO)
shutterstock.com

Tokom hladnijih dana skoro iz svakog doma u Srbiji može se osetiti miris kuvanja sarme koja je mnogima omiljeno tradicionalno jelo. Neki je samo kuvaju, dok je drugi zapeku u rerni. Postoji bezbroj načina pripreme, svaka domaćica joj da neki svoj pečat. 

Međutim, ono što je osnovno kod svih jeste da se meso uvija u kupus i time dobijamo toliko obožavane sarme. Iako deluje kao velika filozofija, uvijanje sarmi nije težak posao. Bitno je da pronađete tehniku kojom ćete uspešno zatvoriti listove kupusa kako tokom višečasovnog kuvanja iz njih ne bi ispalo meso.

Pixabay

Kako pravilno umotati sarmu

 

Prema savetu naših baka, Srećna republika donosi vam najjednostavniji način pravilnog uvijanja sarmi.

1 Kupite u prodavnici kiseli kupus spakovan u listove

2. Ispržite mleveno meso, najbolje mešavina junećeg i svinjskog

3. Kada je meso već pri kraju, stavite u njega šaku pirinča i jedno živo jaje

4. Sve to promešajte i ostavite da se prohladi

5. Pripremite dublji lonac u kojem ćete kuvati sarmu

6. Na dno stavite kašiku ulja i poređajte dva najveća lista kupusa

7.  Isecite zadebljanja na listovima, lagano s vrha dok žilu skroz ne istanjite

8. Stavite list kupusa na dlan tako da širi deo bude okrenut ka vama

9. Na list stavite kašiku smese od mesa

10.  Prvo meso poklopite uzduž desnom stranom lista

11. Debljim vrhom poklopite lopticu mesa (koja je prethodno pokrivena desnom stranom lista kupusa)

12. Ostali deo obmotajte oko toga i u rupicu koja se napravi na dnu uvucite kupus

 

Ovako zavijene sarme ređajte u krug po dnu šerpe. Ukoliko imate komad suvog mesa, stavljajte između sarmica, a kada dođete do poslednjeg reda poklopite ga sa dva ili više listova kupusa. Nalijte vodom da prekrije kupus i ostavite da se kuva na tiho tri-četiri sata.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)