Tetka Saveta

KAKO NAPRAVITI KUPUS RIBANAC: Domaći recept za omiljeno jesenje povrće (FOTO)

Možete ga spremati kao jelo i kao salatu.

30.10.2023 12:01

KAKO NAPRAVITI KUPUS RIBANAC: Domaći recept za omiljeno jesenje povrće (FOTO)
shutterstock.com

Jesenji dani idelani su za uživanje u brojnim delikatestima domaće kuhinje poput sarme, podvarka, čorbastog pastulja, zimnice. Osnova skoro svima je kupus, a ako i nije glavni sastojak, rado se poslužuje kao salata.

Kupus ribanac neizostavan je u mnogim jelima, poput podvarka ili kuvanog kiselog kupusa. Iako se može naći i u radnji, još uvek domaćice žele da naprave svoj i u njega imaju najviše poverenja.

Evo kako da napravite domaći kupus ribanac u samo par koraka.

Sastojci:

  • 15 kg kupusa
  • 400 g soli
  • bure od 10 l
  • plastični obruč
  • 1 kuhinjska krpa
  • kamen
  • ¼ vinobrana

 

Priprema:

Kupus očistiti od spoljnih listova i korena pa izrendati ili nožem iseći na sitno. Pripremiti čisto bure. U bure ređati staviti jedan sloj kupusa, malo ga posoliti pa nabijati rukama ili čunjevima dok ne počne da se skuplja tečnost tj. dok kupus ne zapeni. Postupak ponavljati dok se ne utroši pripremljenim kupus i so. Nakon toga kupus prekriti čistom krpom, naneti plastični obruč pa odgore staviti teži kamen uvijen u čistu kesu. Poklopiti ga i ostaviti na toplom dok se ne ukiseli (otvoriti poklopac i probati tečnost – ukoliko je kisela, znači da je postupak gotov).

Da biste zaustavili postupak daljeg kiseljenja, dovoljno je razmutiti vinobran sa malo vode, preliti preko gornjeg sloja kupusa, te bure odložiti i ostavite na hladnom. Tokom mirovanja, bar jednom nedeljno proveravati da li kupus peni tj. da li se cvet sakuplja po površini, a zatim pomoću krpe sakupiti nastalu penu. Krpu oprati i vratiti u bure.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)