Gibanica je jelo na kojem odrastaju generacije u Srbiji. Može se spremati i za doručak i za večeru. U različitim krajevima ona se priprema na neki poseban način, ali ono što je isto je fantastičan ukus koji mnogi obožavaju.
Srećna Republika donosi vam recept za domaću gibanicu sa sirom koju ćete napraviti očas posla.
Sastojci:
Za testo:
- 200 ml mlake vode
- 8 g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 100 ml ulja
- 350 – 400 g mekog brašna
Za premazivanje:
- 130 g putera
- lan
Za fil:
- 400 g mladog sira
- 3 pune kašike pavlake
- 4 jajeta
- so
Priprema:
U vanglici sjediniti mlaku vodu, ulje, suvi kvasac, šećer i so, pa umutiti žicom. Postepeno dodavati brašno po potrebi i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo podeliti na 16 manjih kuglica. Prvu kuglicu blago istanjiti oklagijom, premazati je otopljenim puterom i prekriti drugom istanjenom kuglicom, pa oklagijom preći odozgo da bi se dobila veća kora. Na isti način od preostalih kuglica oblikovati još kora, tako da ih ima ukupno osam.
Za pripremu fila umutiti izmrvljeni mladi sir s pavlakom, jajima i malo soli. Okruglu tepsiju podmazati i dno prekriti korom. Koru premazati otopljenim puterom i preko nje rasporediti malo fila. Naneti drugu koru, te postaupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Nakon nanošenja poslednje kore, pitu iseći na kocke i takođe je premazati puterom i filom. Posuti lanom. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
Komentari (0)