Tetka Saveta

KAKO NAPRAVITI PALENTU BEZ GRUDVICA: Tradicionalno jelo na kojima su odrastale naše bake (FOTO)

Ovaj obrok često se nalazio na svakodnevnoj trpezi naših predaka, a danas je nepravedno palo u zaborav.

23.10.2023 14:45

KAKO NAPRAVITI PALENTU BEZ GRUDVICA: Tradicionalno jelo na kojima su odrastale naše bake (FOTO)
shutterstock.com

Palenta je tradicionalno jelo na kojem su odrastale naše bake i deke. Mnogi ga nazivaju i seoskim doručkom.Poslednjih godina je nepravedno ovaj obrok pao u zaborav, međutim, neki ga i danas rado jedu. Glavni sastojci koji su vam potrebni jesu voda, so i kukuruzno brašno. Od njih se na jednostavan način pravi ova ukusna topla kaša, u koju možete dodati sastojke po svom ukusu.

Osnovni recept za palentu možete obogatiti namirnicama po želji. Najčešće se u nju dodaju sir ili kajmak. Neki čak i u palentu dodaju i suhomesnate proizvode posebno slaninu.

Evo kako da napravite palentu sa sirom bez grudvica. Srećna Republika donosi vam recept za ovo tradicionalno jelo.

Sastojci:

  • 1 l vode
  • 300 g kukuruznog brašna
  • soli po ukusu
  • 30 g  maslaca
  • 100 g feta sira

Priprema:

Sipajte vodu u šerpu, dodajte soli i stavite je da se zagreva na najjače. Kada voda proključa, smanjite vatru i počnite da dodajete brašno. Sipajte kukuruzno brašno postepeno sve vreme mešajući drvenom varjačom, kako se ne bi stvorile grudvice. Nastavite da kuvate mešajući, sve dok ne dobijete željenu gustinu. Kaša je spremna kada varjačom prođete kroz nju, a ona ostavi trag po šerpi.

U posebnoj šerpici otopite maslac. Gotovu, još vruću palentu prelijte otopljenim maslacem. Sir možete umešati, a možete ga i samo posuti po površini. Ukoliko pravite palentu za više članova porodice, sir možete poslužiti u posebnoj posudi, kako bi svako dodao koliko želi neposredno pre jela.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)