Cicvara je tradicionalno srpsko jelo koje je, nažalost, poslednjih decenija zapostavljeno iako je izuzetno zdravo. Prema pojedinim istorijskim spisima, cicvara je jedno od retkih zaista originalnih srpskih jela čija priprema je ostala gotovo nepromenjena još od srednjeg veka.
Najstarije recepture su zapisane u manastirskim knjigama i tada se to jelo pripremalo od brašna pšenice, raži, ječma, ovsa... Tek mnogo kasnije kukuruzno brašno je preuzelo ulogu glavnog sastojka cicvare.
Civara se najčešće priprema za doručak ili večeru i to od brašna i mleka i uz dodatak sira i kajmaka.
Srećna republika vam donosi stari manastriski recept za savršenu cicvaru.
Sastojci:
- 1/2 kg sira (masni ili punomasni sir)
- 2 dcl vode
- 2 dcl mleka
- 200 gr kajmaka (najbolji izbor je stari kajmak)
- kukuruzno brašno (po potrebi)
- so
Priprema:
Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili dodajte u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, to će cicvara imati jaču aromu. Kad masa počne da ključa počnite da sipate kukuruzno brašno uz neprekidno mešanje kako cicvara ne bi zagorela. Mešajte dok se masa ne izjednači, pa sklonite sa vatre. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta da se svi sastojci potpuno sjedine i ujednače, te posolite ukoliko je potrebno.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)