Jela bez mesa

DOMAĆI RECEPT ZA KEFIR: Nikad jednostavnije, ukusnije i zdravije!

Postoje pretpostavke da se ovaj napitak konzumirao čak pre 10.000 godina.

15.02.2023 08:01

DOMAĆI RECEPT ZA KEFIR: Nikad jednostavnije, ukusnije i zdravije!
Shutterstock

Kefir je napitak koji se dobija frmentisanjem mleka. Poput jogurta je po gustini, ali je kiselkastijeg ukusa. Kažu da je star više od 5.000 godina, dok ima podataka i kako se konzumirao pre 10.000 godina. Kefir pomaže imunološkom sistemu i, prema nekim podacima, ima pozitivan uticaj na rad jetre, sprečava pojavu kamena u žuči i smanjuje loš holesterol. Evo kako da ga već danas napravite sami kod kuće. Potrebno je samo da kupite tibetanska zrnca (koju pojedinci nazivaju gljivom, iako to nisu, ali se razmnožavaju).

Sastojci:

  • kašika tibetanskih zrnaca ili gljiva (koji se mogu kupiti)
  • pola litra mleka
  • 200 ml vode

Priprema:

U veliku teglu ili staklenu posudu ubaciti tibetanska zrnca, preliti ih mlekom i pokriti krpom. Ostaviti da smesa odstoji najmanje dva do tri dana, a kad postane čvrsta poput kiselog mleka i kada osetite njen kiselkast ukus, potrebno je završiti pripremu. Za to pripremiti jednu dublju posudu i veću cediljku sa što sitnijom mrežom preko koje ćete procediti kefir. Sipati smesu malo po malo u cediljku i neprestano mešati ukrug kako bi se smesa procedila. Skloniti mrežu sa strane, a u posudu sa kefirom sipati 200 ml vode i sve to dobro promešati. Na kraju će u mreži ostati gljiva, odnosno zrnca, koje treba isprati pod mlazom vode. Dovoljno je samo pritisnuti rukom u mreži kako bi se odstranio višak vode, vratiti u teglu gljivu i opet praviti sve na isti način. Ukoliko želite da pravite pauzu sa pravljenjem ovog napitka možete gljivu da zamznete.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)