Jela bez mesa

OD OVIH STARINSKIH JELA SMO PUCALI OD ZDRAVLJA U VREME STARE JUGOSLAVIJE: Mnogi su ih zaboravili, a spremaju se za samo nekoliko minuta!

Pravo je vreme da saznate i isprobate šta su kljukuša ili jabuke u šlafroku, a evo zašto je bolje krompir kuvati u ljusci.

13.02.2023 15:24

OD OVIH STARINSKIH JELA SMO PUCALI OD ZDRAVLJA U VREME STARE JUGOSLAVIJE: Mnogi su ih zaboravili, a spremaju se za samo nekoliko minuta!
shutterstock.com

Savremeno doba donelo je novitete ne samo po pitanju načina života, već i po pitanju namirnica od kojih pripremamo obroke. Upotreba mesa je dosta umanjena u mnogim kuhinjama širom sveta zbog navodne njegove povezanosti sa pojavom bolesti srca, dok se posebno izbegava slanina i spremanje na masti. S druge strane, sve veći prostor zauzima bezglutenska ishrana

Ipak, jasno je da su danas širokorasprostranjeni industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju loš uticaj na celokupno zdravstveno stanje, pa nije tako retko da se pojavilo i sve više zagovornika vraćanja hrane naših predaka. Srećna Republika vam donosi top 5 jela koje smo kao deca obožavali, a koja se iz nekog razloga sve manje koriste u ishrani, iako se oduvek verovalo da su imala izuzetno puno zdravstvenih benefita.    

1. Kljukuša 

Prntscrn/YouTube

Kljukuša sa krompirom

Ma koliko čudno zvučalo njegovo ime, zapravo je reč o tradicionalnom jelu koje se veoma lako priprema. Potrebno je oljuštiti krompir i narendati "na krupno", pa ga sjediniti s brašnom, uljem, jajetom, sitno seckanim crnim lukom i začinima po ukusu. Sve dobro izmešati da bi se dobila ujednačena masa. U manji pleh sipati ulje da prekrije dno pleha i zagrejati ga u rerni na maksimum. Preko njega sipati smesu od krompira i ravnomerno je rasporediti. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok korica ne porumeni. Posebno umutiti pavlaku sa pasiranim belim lukom i služiti uz pitu, što će joj dati poseban šmek.

2. Jabuke u šlafroku

Specijalitet od pohovanih jabuka imaju taj neobičan naziv iz sledećeg razloga. Šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu koja je na preklop, a koju su nekada domaćice rado nosille. Tako se i jabuke "oblače" u gušću smesu za palačinke, pa se njihovi kolutovi prže u dubokom ulju. Služe se tople ili hladne, posute šećerom u prahu i cimetom. Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelo ulje, pa pržiti po nekoliko minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka. Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu.

Prntscrn/YouTube

Jabuke u štrafroku

3. Krompir kuvan u ljusci

Mnogi smatraju da je pravilnije krompir kuvati sa sve ljuskom jer se tako neće raspasti, pri čemu se ona skida odmah po završetku kuvanja. Krompir možete iskoristiti kao prilog za mnoga jela, a možete ga zasebno poslužiti u vidu pirea ili restovanog krompira.

4. Sladak kupus bez mesa

Očistite kupus od spoljnih listova, presecite ga napola, pa odstranite koren. Zatim iseckajte kupus na sitnije komade ili ga narendajte na krupnije rende. Očistite crni luk, iseckajte ga na kockice, pa ga spustite u šerpu u koju ste sipali ulje. Prodinstajte luk, dodajte iseckanu šargarepu i malo vode, pa posle desetak minuta i kupus. Sipajte još pola litra vode, poklopite šerpu i ostavite kupus da se kuva na srednjoj temperaturi. Povremeno podižite poklopac i dolivajte vodu. U zavisnosti od toga da li volite da jelo bude gušće ili ređe, odredite količinu vode. Kada je kupus skuvan, dodajte začine po ukusu i paradajz pire i ostavite još nekoliko minuta da provri. 

Prntscrn/YouTube

Sladak kupus bez mesa

5. Hleb drobljen u kiselom mleko

Ovo teško da je u skorije vreme uopšte palo napamet da pripremi kao obrok, međutim, ranijih godina je upravo to jelo bilo mnogima nezaobilazan izbor za doručak. Sva nauka je u tome da izdrobite hleb i pospete ga kiselim mlekom. Ukoliko ne volite kiselo, možete koristiti i obično mleko, koje je u tom slučaju bolje da ugrejete i zašećerite po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)