Bez hleba se trpezarijski sto ne može zamisliti, a ukoliko dosad niste probali kukuruzni hleb, vreme je da to učinite. Nema ništa zdravije i ukusnije, pri čemu će vam dom biti ispunjen pravim miomirisom.
Sastojci:
- 270 g pšeničnog brašna
- 170 g kukuruznog brašna
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1/2 kesice praška za pecivo
- kašičica šećera
- kašičica soli
- 200 ml mleka
- 50 ml vode
- 50 ml ulja
Priprema:
Suve sastojke iz recepta pomešati u jednu posudu. S druge strane pomešati mleko i vodu i ugrejati, ali da ne bude previše toplo. U suve sastojke dodati ulje i smesu mleka i vode, a zatim umesiti testo. Prekriti ga providnom folijom i ostaviti da odstoji. Kada testo naraste, na pobrašnjenoj površini ga blago izdužiti i zaseći na nekoliko mesta, a zatim ubaciti u pleh. Preporuka je koristiti kalup za hleb, koji se prethodno treba obložili pek-papirom i ostaviti da testo još malo nadođe prekriveno krpom. Uključiti rernu na 200 stepeni, premazati hleb mešavinom ulja i vode i posuti malo kukuruznim brašnom.
Staviti da se peče oko pola sata, a kada je gotov prebaciti ga na jednu krpu i ostaviti da se ohladi.
Uživajte!
Komentari (0)