Jela bez mesa

MEKANI KUKURUZNI HLEB VRATIĆE VAS U DETINJSTVO! Recept od samo nekoliko osnovnih sastojaka, spreman u trenu!

Pečeni hleb sve nas vraća u detinjstvo i u kuhinje naših baka, a onaj od kukuruza ima poseban šmek.

16.02.2023 07:01

MEKANI KUKURUZNI HLEB VRATIĆE VAS U DETINJSTVO! Recept od samo nekoliko osnovnih sastojaka, spreman u trenu!
Shutterstock

Bez hleba se trpezarijski sto ne može zamisliti, a ukoliko dosad niste probali kukuruzni hleb, vreme je da to učinite. Nema ništa zdravije i ukusnije, pri čemu će vam dom biti ispunjen pravim miomirisom. 

Sastojci:

  • 270 g pšeničnog brašna
  • 170 g kukuruznog brašna
  • 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 200 ml mleka
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja

Priprema:

Suve sastojke iz recepta pomešati u jednu posudu. S druge strane pomešati mleko i vodu i ugrejati, ali da ne bude previše toplo. U suve sastojke dodati ulje i smesu mleka i vode, a zatim umesiti testo. Prekriti ga providnom folijom i ostaviti da odstoji. Kada testo naraste, na pobrašnjenoj površini ga blago izdužiti i zaseći na nekoliko mesta, a zatim ubaciti u pleh. Preporuka je koristiti kalup za hleb, koji se prethodno treba obložili pek-papirom i ostaviti da testo još malo nadođe prekriveno krpom. Uključiti rernu na 200 stepeni, premazati hleb mešavinom ulja i vode i posuti malo kukuruznim brašnom.

Staviti da se peče oko pola sata, a kada je gotov prebaciti ga na jednu krpu i ostaviti da se ohladi.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)