Pita od krompira poznata i kao krompiruša može se jesti i u danima posta jer je povrće osnovni njen sastojak. Jednostavno se pravi, posebno kada je priprema sa gotovim korama.
Ono što joj daje poseban šmek su luk i začini kojima je bitno naći pravu meru. Srećna Republika donosi vam recept za pitu sa krompirom od gotovih kora.
Sastojci:
Za pitu:
- 500 g gotovih kora
- 1.5 kg krompira
- 2 struka praziluka
- 1 glavica crnog luka
- po potrebi ulje
- po potrebi so
- po potrebi meveni biber
Za premaz pite:
- 100 ml gazirane vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Izrendajte krompir, na ulju propržite sitno naseckani prazi luk i crni luk. Kada je luka malo omekšao dodajte rendani krompir. Sve zajedno malo propržite i sjedinite fil uz neprestano mešanje varjačom. Smesu od krompira začinite po svom ukusu. Na radnoj površini kore odvojite, svaku zasebno poprskajte sa malo ulja te koru preklopite u trougao. Duž donjeg dela kore rasporedite smesu od krompira.
Koru urolajte u rolnu te rolnu smotajte u krug. Postupak ponovite sa ostalim korama. Uvijene rolnice složite jednu do druge na plehu obloženim pek papirom.
Pitice premažite mešavinom od ulja i gazirane vode. Krompirušu pecite na 200 stepeni oko 30 minuta dok pitice blago ne porumene.
Komentari (0)