Odrasli

POSTOJI LI ZDRAVSTVENA KORIST OD ZELENOG ČAJA: Doktorka objasnila sve prednosti ali i mane ovog napitka po organizam

Šolja kuvanog zelenog čaja od sadrži oko 28 miligrama kofeina koji može biti i veći u zavisnosti od sorte čaja.

22.09.2023 12:00

POSTOJI LI ZDRAVSTVENA KORIST OD ZELENOG ČAJA: Doktorka objasnila sve prednosti ali i mane ovog napitka po organizam
shutterstock.com

Zeleni čaj je tradicionalno piće koje se u Kini i Japanu koristi od 17. veka. U Evropu je stigao 100 godina kasnije a prvu su počeli da ga konzumiraju, a ko drugi nego Englezi.

Poslednjih godina zeleni čaj se našao na listi zdravih namrinica a pije se širom sveta. veruje se da poboljšava mentalne sposobnosti, ublažava glavobolju i probavne smetenje, pomaže kod mršavljenja. Odgovor na pitanje da li zaista postoji zdravstvena korist od ovog napitka dali su stručnjaci.

Pixabay

Zeleni čaj se prerađuje na način koji čuva polifenole najmoćniji prirodni antioksidans

Bogatstvo polifenola

Kako je objasnila dr Elizabet Svenor za portal Henri Fort Helt zeleni čaj je napravljen od nefermentisanih listova i sadrži veoma visoke koncentracije supstanci koje mogu da imaju benefite za ljudske zdravlje.

- Zeleni i crni čaj potiču od iste biljke. Razlika je u tome kako se obrađuju. Zeleni čaj se prerađuje na način koji čuva polifenole. Rezultat je da zeleni čaj koji sadrži 30 do 40 odsto polifenola u poređenju sa tri do deset ovog mikronutrijenta koliko ga ima u crnom - objasnila je ona.

Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, biljkama i začinima. U pitanju su najmoćniji prirodni antioksidansi, komponente koje daju voću i povrću živopisne boje i opor ukus, ali i  snagu. Oni imaju vitalnu ulogu za opstanak biljke a konzumiranjem namirnica koje su bogate polifenolima jača se imunitet čoveka. 

- Kada pijemo zeleni čaj polifenoli deluju na isti način u nama, hraneći zdrave bakterije u našim crevima i izgladnjujući nezdrave bakterije koje su povezane sa hroničnim bolestima - dodala je dr Elizabet.

Pozivajući se na brojna istraživanja zelenog čaja ona je navela kada je dobro i zašto konzumirati ovaj napitak.

Istraživanja pokazuju da pijenje čaja može zaštititi vaše srce, smanjiti rizik od raka i čak vam pomoći da izgubite nekoliko kilograma.

Pixabay.com

Studije su pokazale da zeleni čaj smanjuje rizik od bolesti srca, pomaže kod metaboličkog sindroma i gojaznosti

Prevencija 

Nekoliko najvažnijih prednosti zelenih čajeva:

1. Bolesti srca


Zeleni čaj je pun antioksidanata koji mogu pomoći u prevenciji ateroskleroze, posebno bolesti koronarnih arterija. Snižava loš holesterol i  pomaže u smanjenju nivoa triglicerida.

2. Metabolički sindrom

Zeleni čaj može da smanji faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes koji su objedinjeni u metabolički sindrom. Ovaj napitak poznat je po tome što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi u telu. Nova istraživanja sugerišu da uzimanje ekstrakta zelenog čaja četiri nedelje može smanjiti upalu creva. Rezultati studije sugerišu da konzumiranje zelenog čaja može pomoći u ublažavanju zdravstvenih rizika od brojnih bolesti.

3. Gojaznost

Preterana gojaznost postala je boljaka 21. veka pa ne čudi se ljudi okreću starim, tradicionalnim metodama u pokušaju da oslabe. Najmanje jedna studija je pokazala da zeleni čaj i kofein poboljšavaju gubitak težine. Ovo se odnosi na umereno gojazne osobe a ovaj napitak pomaže i da se zadrži zdrava težina. 
- Gojaznost je multisistemska inflamatorna bolest. Zeleni čaj je antioksidans koji pomaže u gašenju ili smanjenju sistemske upale - objasnila je dr Elizabet.

Pixabay.com

Zeleni čaj se u KIini i Japanu koristi od 17. veka kao de tradicionalne medicine

Sadržaj kofeina

Prema njenim rečima zeleni čaj je generalno bezbedan. Međutim, ne treba zaboraviti da sadrži značajne količine kofeina pa je preporuka stručnjaka da se popije do osam šoljica zelenog čaja dnevno (šest šoljica bez kofeina ako ste trudni).

Sadržaj kofeina u zelenom čaju može da varira. Prema podacima čuvene američke klinike Majo šolja kuvanog zelenog čaja od sadrži oko 28 miligrama kofeina, ali može biti i veći u zavisnosti od sorte čaja. Sorte kao što su mača i senča su primeri zelenih čajeva sa najvećim sadržajem kofeina.

Kako je upozorila dr Elizabet u velikim dozama zeleni čaj može da ima kontraindikacije sa određenim lekovima kao što su beta blokatori ili da izazove ozbiljne probleme sa jetrom.

- Važno je zapamtiti da je ispijanje zelenog čaja samo jedan deo pristupa zdravlju i prevenciji bolesti. Poboljšanje vašeg zdravlja ne znači dobijanje benefita od jedne biljke ili u ovom slučaju od čpaja. Potrebno je sagledati širu sliku i ishranu prilagoditi potrebama organizma što znači da jede više voća i povrća - zaključila je ona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)