Odrasli

ŽENE, OPREZ AKO IMATE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Imate 8 puta veći rizik od pojave krvnih ugrušaka koji mogu biti fatalni!

Istraživanje je pokazalo da gojazne dame koje imaju visok krvni pritisak i holesterol imaju pet puta veće šanse da dobiju tromb.

20.09.2023 15:00

ŽENE, OPREZ AKO IMATE OVE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Imate 8 puta veći rizik od pojave krvnih ugrušaka koji mogu biti fatalni!
shutterstock.com

Krvni ugrusci ili trombovi se najčešće formiraju u jednoj od dubokih vena na ruci ili nozi ovo stanje se naziva duboka venska tromboza koja se smatra opasnom po život, zato što ugrušak može doći do srca ili pluća

Prema rezultatima istraživanja koje je sproveo Univerzitet Kvin Mari u Londonu, krvnim ugrušcima žene koje pate od gojaznosti, visokog krvnog pritiska, holesterola i bolesti bubrega imaju osam puta većem riziku od zgrušavanja krvi u odnosu na one bez navedenih stanja, piše britanski San.

Rezultati istraživanja pokazali su da jedna od šest žena sa ova četiri stanja je imala krvni ugrušak, dok su gojazne dame koje imaju visok krvni pritisak i holesterol imaju pet puta veće šanse da dobiju tromb. 

Istraživanje je zasnovano na više od 20.000 Britanki bangladeškog i pakistanskog porekla u okviru projekta koji je sproveden na osnovu genetske studije u zajednici. Kako ističu istraživači, primećeno je kod žena da pate od pojave smrtonosnih krvnih ugrušaka imaju i specifičnu mutaciju gena kao i one koje zbog raznih razloga unose dodatni estrogen.

shutterstock.com

Ovo stanje je često praćeno otokom ili bolom u ruci ili nozi

Prema savetu lekara estrogen se preporučuje kao deo terapije zamene hormona za ublažavanje simptoma menopauze. Autori studije su primetili da su žene koje su uzimale estrogen imale dvostruko veće šanse za pojavu krvnih ugrušaka u poređenju sa ženama koje nisu uzimale ovu terapiju. 

Kako je objasnio profesor Sir Mark Kaulfild sa Univerziteta Kvin Mari u Londonu njihova studija daje potpuniju sliku o uzrocima pojave krvnih ugrušaka kod žena u zajednicama Bangladeša i Pakistana a koje ranije nisu bile zastupljene u istraživanjima.

shutterstock.com

Prema istraživanjima estrogen koji se pripisuje u tabletama za kontracepciju može pojačati rizik od krvnog ugruška

 

Autor studije Ema Magavern objasnila je da li žene koje po savetu lekara uzimaju estrogen treba da budu zabrinute zbog eventualne pojave krvnih ugrušaka ili ne. 

- Ukoliko se terapija uzima pod nadzorom lekara onda je bezbedna i ima više pozitivnih efekata nego negativnih. Ali ove žene možda nisu svesne kombinovanog rizika usled svoje genetike i opšteg zdravstvenog stanja i kako to utiče na nastanak krvnog ugruška što za pojedine pacijente može biti vrlo opasno - napomenula je ona.  

Ema je naglasila da se ovo posebno odnosi na žene Južne Azije zbog njihove genetike i ukoliko imaju zdravstvene probelem. 

Postoje dve vrste krvni ugrušaka: duboka venska tromboza (DVT) i plućna embolija (PE) koja je smrtonosna i zahteva hitnu medicinsku intervenciju.

Simptomi dubinske venske tromboze su:

  • otok u ruci ili nozi koji ne prolazi duže vreme
  • bol i osetljivost koji nisu uzrokovani povredom
  • crvenilo kože
  • otečeno mesto je bolno i toplo na dodir

Simtomi plućne embolije su:

  • otežano disanje
  • iznenadni oštar bol u grudima koji se pogoršava kada udišete
  • iskašljavanje krvi
  • brz i nepravilan rad srca

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)