Odrasli

ZAVISNOST OD KAPI ZA NOS: Kada dolazi do preterane upotrebe i kako se leči ova loša navika (FOTO)

Nervoza, glavobolje i osećaj da ne možete da dišete bez kapi za nos neki su od simptoma preterane konzumacije ovih preparata.

18.09.2023 11:02

ZAVISNOST OD KAPI ZA NOS: Kada dolazi do preterane upotrebe i kako se leči ova loša navika (FOTO)
shutterstock.com

Kada se nos zapuši, bilo da je u pitanju prehlada ili alergija, većina ljudi će se uhvatiti za sprejeve ili kapi za nos. Kapi za nos, koje se koriste kod prehlade, sadrže u sebi vazokonstriktornu supstancu koja smanjuje protok krvi u sluznici nosa i tako smanjuje otok i sekreciju. Ali, usled duže promene preterana upotreba kapi za nos može da dovede do zavisnosti i  promena na sluznici nosa koje se nazivaju medikamentozni rinitis.

Shutterstock

Zapušen nos i preterana sekrecija može biti posledicaprehlade ili alergije

Simptomi zavisnosti

Medikamentozni rinitis je hronična promena sluznice nosa koja se javlja kod oko 9 odsto pacijenata koji se javljaju lekaru ili alergologu. Podjednako pogađa muškarce i žene, može da se javi u bilo kom uzrastu, a pored kapi za nos medikamentozni rinitis mogu da izazovu i antihipertenzivi, hormoni, nesteroidni antireumatici.

Zavisnost od kapi za nos nastaje zbog narušavanja rada vegetativnog nervnog sistema koji deluje nesvesno. 

Najčešći simptomi su:

  • uvek imaju jednu do dve bočice kapi za nos uz sebe
  • osećaju probleme sa disanjem ako ne koriste kapi
  • krvarenje iz nosa
  • glavobolje
  • postaju vidno nervozni ako slučajno nemaju kapi za nos uz sebe
  • kapi za nos ne deluju ali ih oni i dalje koriste
  • neprekidna upotreba šest meseci i duže

Kako naglašavaju lekari kapi za nos nisu tako bezazlene kako se veruje zbog čega je neophodno strogo se pridržavati propisane terapije kako bi se izbegla zavisnost.

Kako je objasnila američki specijalista ORL dr Alana Bigers dugotrajna upotreba kapi za nos utiče i na druge organe.

- Imali smo pacijente koji su godinama svakodnevno koristili kapi za nos bez kojih nisu mogli da dišu i normalno funkcionišu. Pored oštećenja tkiva nosa može doći i do oštećenja srca. Problem zavisnosti izaziva brojne komplikacije u nosu koji nekad mogu da se reše isključivo hirurškim putem - upozorila je ona.

Pixabay

Probleme sa sluznicom nosa mogu da se javi kod oba pola, kod dece i odraslih

Kapi i sprejevi

Na pitanje da li sve kapi za nos izazivaju zavisnost ona je pojasnila da to zavisi od sastava samih sprejeva i kapi.

1. Slani sprejevi

Slani sprejevi i kapi za nos bez dodatih lekova su bezbedni za sve ljude bez obzira na uzrast. Najčešće se prave na bazi fiziološkog rastvora i sadrže sterislisanu vodu i malu količinu soli. Ne izazivaju zavisnost i nemaju neželjena dejstva.

2.  Kapi sa steroidima

Ovakve kapi i sprejevi sadrže kortikosteroide i često se koriste kod alergija. Deluju već posle nekoliko dana, a ukoliko se koriste duže nego što je prepisao lekar mogu da izazovu krvarenje iz nosa, kataraktu na oku i glavobolje. Bezbedni su za upotrebu ali ne više od sedam dan.

3. Antihistaminski sprejevi

Sadrže antihistaminike koji deluju na smanjenje začepljenja uzrokovanog alergijskim reakcijama. Međutim, dugotrajna upotreba ovih sprejeva može da ima brojne neželjene efekte kao što su: gorak ukus, umor, dobijanje na težini, bol u mišićima, peckanje u nosu... Nema dokaza da izazivaju zavisnost.

4. Nazalni dekongestivi

Većina nazalnih dekongestiva u obliku kapi ili sprejeva sadrži oksimetazolin koji pruža trenutno olakšanje kod začepljenog nosa izazvanog prehladom ili gripom. Smanjuje upalu i pomaže pacijentu da lakše dišete. ne treba ih koristiti duže od tri dana jer mogu da izazovu određenu vrstu zavisnosti. 

Lečenje zavisnosti od kapi za nos odvija se pod nadzorom lekara. Umesto kapi i sprejeva koriste se biljni čajevi za inhalaciju kako bi se otvorili disajni putevi.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)