Odrasli

IMATE ALERGIJU I TEŠKO DIŠETE? Ove navike dodatno pogoršavaju simptome, evo gde grešimo (FOTO)

Namirnice poput spanaća, brokolija i kelja sadrže supstancu koja snižava nivo histamina a on je glavni krivac za nastanak polenske kijavice.

22.04.2023 15:01

IMATE ALERGIJU I TEŠKO DIŠETE? Ove navike dodatno pogoršavaju simptome, evo gde grešimo (FOTO)
Shutterstock

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji gotovo svaki četvrti Britanac je na nešto alergičan. Najbrojni su oni koji imaju polensku alergiju pa je proleće vreme kad imaju najviše problema sa kijavicom, suzenjem očiju ili oticanjem kapaka. Pored antihistaminika, odnosno lekova koji pomažu da se taj period lakše prebrodi, postoje i određene namirnice koje mogu da pomognu. 

Kako upozoravaju lekari, postoje i namirnice, ali i alkohol i duvan, koji će dodatno pojačati polensku alergiju. Takođe, određene navike odnosno vidovi ponašanja mogu pospešiti reakciju na polensku alergiju. Ono najčešće traje do kraja juna kad se završava cvetanje biljaka.

Pixabay

Polenske alergije utiču na kvalitet života obolelog

Šta jesti, a šta ne?

Kad je u pitanju hrana postoje namirnice čije konzumiranje može da pomogne da se ublaže simptomi polenske alergije. Prema rečima stručnjaka za alergije dr Margaret Kelman, histamin je supstanca koju telo oslobađa kad detektuje nešto štetno, što izaziva alergijsku reakciju.

- Određene antiinflamatorne namirnice kao što su spanać, brokoli, kelj sadrže karotenoide. U pitanju je prirodni pigment koji snižava nivo histamina u organizmu. S druge strane, treba izbegavati namirnice koje su bogate histaminom kao što su kiseli krastavčići i citrusi - rekla je ona.

Loša vest za ljubitelje vina jeste da i crno i belo vino imaju najviši nivo histamina pa ih treba izbegavati u tom periodu.

- Najbolje bi bilo izbegavati alkohol u potpunosti jer ćete dodatno pogoršati polensku alergiju, dok vino čak udvostručuje rizik. Ako baš ne možete bez alkohola, preporuka je da u periodu cvetanja biljaka i jakih alergena pijete džin ili votku koji imaju najniže količine histamina. Takođe, trebalo bi da ostavite pušenje jer je dokazano da je duvanski dim jedan od najjačih okidača za alergije - naglasila je dr Kelman.

Mnogi koji pate od alergija tvrde da im pomaže kašičica meda dnevno, iako za ovo ne postoje naučni dokazi. Stručnjaci ističu da je najbolje med kupovati od lokalnih pčelara zato što su pčele prikupljale nektar sa biljaka na području gde živite i gde imate probleme sa alergijama. 

Prema savetu onih koji su iskusili simptome alergije, uvek dobro dođe i šolja čaja, posebno onaj od koprive, koji dokazano deluje na alergijske iritacije i jača kožnu membranu kako bi se telo zaštitilio od alergena. 

shutterstock.com

Zaboravite na baštovanstvo ako imate polensku alergiju 

Rizično ponašanje 

Polenska alergija može da ozbiljno utiče na kvalitet života obolelih. Pošto dugo traje to dovodi do razdražljivosti, manje sna i snižavanja nivoa energije i raspoloženja.

- Lekovi kao što su tablete ili sprej za nos nemojte koristiti bez upustva vašeg lekara Svaka alergija je drugačija i to što pomaže vašem prijatelju ne mora nužno da bude dobro i za vas. Osim toga, pre upotrebe ovih medikamenata treba da se urade testovi kako bi se tačno utvrdilo na šta ste alergični, dok dozu prepisuje lekar. Ukoliko već sve to znate obezbedite dovoljnu količinu lekova is preja za nos kako se ne bi dogodilo da ostanete bez medikamenata kad vam najviše trebaju - upozorili su stručnjaci.

Prema njihovom savetu u ovom periodu treba maksimalno izbegavati rizično ponašanje. 
- Držite prozore zatvorenim i nikako ne provetravajte kuću rano ujutru kad je koncentracija alergena najveća u vazduhu ili kasno uveče kad dolazi do njihovog sleganja. Sušite veš unutra a ne napolju kako s njim ne biste uneli dodatne količine polena i alergena u kuću. Redovno usisavajte čak i kad vam se čini da je sve čisto kako biste pokupili miksroskopske čestice polena koji izaziva alergiju - posavetovala je dr Kelman.

Ukoliko ste bili napolju, obavezno skinite svu odeću i operite je, kao i kosu i telo da biste isprali pokupljeni polen.
- Izbegavate odlazak u prirodu, piknik na sveže pokošenoj travi, preskočite baštovanstvo ili bavljenje sportom na otvorenom.  Ne zaboravite da nakon šetnje ispred vrata prebrišete krzno svog ljubimca vlažnom krpom kako biste pokupili čestice polena sa njegove dlake - zaljučila je ona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)