Odrasli

MUČE VAS ALERGIJE, ZAČEPLJEN VAM JE NOS I JEDVA DIŠETE? Ovih 5 namirnica može vam spasti svakodnevicu, a evo koji postupci mogu biti KOBNI!

Dok neki uživaju u novom godišnjem dobu, za pojedine je ono prava noćna mora zbog cvetanja mnogobrojnih biljaka, a posebno zbog, verovali ili ne, trave.

31.03.2023 10:01

MUČE VAS ALERGIJE, ZAČEPLJEN VAM JE NOS I JEDVA DIŠETE? Ovih 5 namirnica može vam spasti svakodnevicu, a evo koji postupci mogu biti KOBNI!
FOTO: shutterstock.com

Proleće podrazumeva i "dolazak" cvetnih pupoljaka i procvetalog drveća, pa ako ste jedna od onih osoba koju muči alargija na polen, onda znate da to znači kijanje, začepljenost, curenje iz nosa i mnoge drugi simptome. 

Polen je fini prah koji proizvodi drveće, trava, cveće i korov. On služi biljkama za oprašivanje i razmnožavanje i od jedne do druge biljke ga prenose razni insekti i životinje, kao i vetar. Polen je u suštini za nas bezopasan, ali kada ga udahemo imuni sistem može da ga greškom prepozna kao opasnost i da izazove imuni odgovor, tj. alergiju na polen. Na stotine različitih biljaka oslobađa polen koji može da izazove alergijske reakcije, ali 4 biljke su najzaslužnije za alergijski rinitis.

Breza 

Polen breze je jedan od najuobičajenijih alergena tokom prolećnih meseci. Kada je drvo breze u cvatu, ono oslobađa sićušne granule polena koje raznosi vetar.

Hrast 

Kao i drvo breze i hrast oslobađa polen koji vetar rasejava tokom proleća. Iako su alergijske reakcije na polen hrasta blaže, njegov polen se dugo zadržava u vazduhu.

Trava 

Trava je glavni razlog alergijskih reakcija u proleće, ali i tokom letnjih meseci. Ona izaziva najteže simptome kada je u pitanju alergija na polen.

Ambrozija 

 Ambrozija je biljka koja se najčešće povezuje sa alergijskim rinitisom. Od nje vam najveća opasnost preti između kasnog proleća i sredine jeseni. Njen polen se vetrom širi na stotine kilometara i čak može da preživi blažu zimu.

shutterstock.com

Veoma je bitno održavati kvalitet vazduha u domu

Postoji nekoliko načina kako da se rešite ove nelagode tokom prolećnih meseci. Mnogobrojni su faktori rizika kada je alergijski rinitis u pitanju i što ste izloženiji alergenima veća je verovatnoća da ćete imati problema sa alergijama. Najbolje što možete da učinite za sebe i da izbegnete alergiju na polen jeste da se klonite sledećih faktora rizika:

  • Izbegavajte izlaske i šetnje u ranim jutarnjim časovima jer polena u vazduhu ima najviše između 5h i 10h ujutru
  • Kada je napolju vetrovito i vazduh suv, ostanite kod kuće. Najbolje je da izađete odmah posle kiše jer ona spira polen iz atmosfere
  • Proveravajte koncentraciju polena u vazduhu na specijalizovanim sajtovima i nemojte da izlazite ako je njegova koncentracija visoka
  • Izbegavajte područja sa sveže pokošenom travom jer je poznato da je trava glavni uzrok prolećnih alergija
  • Ako ste osetljivi na polen angažujte nekog drugog za košenje trave i radove u bašti
  • Nosite naočare za sunce jer one smanjuju količinu polena koji dospeva u oči
  • Kada se vraćate s posla ili nakon obavljanja svakodnevnih obaveza, ostavite svoju obuću napolju, ispred vrata. Zamolite i svoje goste da učine isto
  • Skinite odeću koju ste nosili napolju i istuširajte se kako biste sprali polen sa kože i kose
  • Ne sušite odeću napolju kako se na njoj ne bi zadržao polen, već je sušite na sušilici u stanu

Pixabay

Kurkuma je jedna od idealnih namirnica za ublažavanje simptoma alergija 

Prostorije u kojima boravimo potrebno je održavati čistim, a posebno proveriti kvalitet vazduha. Takođe, postoji značajna veza između ishrane i težine simptoma polenske groznice. Ako npr. konzumirate hranu koja sadrži visok nivo histamina, pogoršaćete simptome alergijskog rinitisa. Zato treba da koristite namirnice koje neće iritirati vaš imuni sistem i koja blokira histaminske receptore. Sledeće namirnice daju najbolje rezultate:

  • đumbir
  • pčelinji polen
  • citrusi 
  • kurkuma 
  • losos 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)