Keto dijeta je režim ishrane baziran na izbacivanju ugljenih hidrata koji se menjaju mastima. Originalan naziv je ketogena dijeta a stanje u koje dovodimo telo nakon smanjenja unosa ugljenih hidrata naziva se ketoza. U tom stanju naš organizam koristi masti kao izvor energije.
Ovaj način ishrane potpuno je osvojio svet je sve je više onih koji keto dijetu vide kao lakši način da dođu do vitke linije. Međutim, da li je ona zdrava?
Poslednjih meseci sve je više podataka o njenoj štetnosti po organizam a posledice nisu zanemarljive. Studija, koja nije imala naučnu recenziju, predstavljena je na godišnjem naučnom zasedanju Američkog koledža kardiologije i Svetskog kardiološkog kongresa.
- Istraživanje smo sproveli zato što smo videli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju (drastično povećanje holesterola) nakon ove ishrane. To nas je dovelo do pitanja o odnosu dijete s niskim udelom ugljenih hidraa i visokim udelom masti prema nivou lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi - rekla je za Si En En dr. Iulia Iatan sa Klinike za program prevencije “Zdravo srce” bolnice Sent Pol l u Vankouveru.
Povišeni LDL holesterol ne sme se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske ishrane ili keto dijete, piše portal Kreni zdravo.
Naime, hiperkolesterolemija ili visoki holesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne probleme.
Naučnici su usporedili ishranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim sadržajem masnoća i niskim ugljenih hidrata s oko 1.200 ljudi koji su imali standardnu ishranu, koristeći naučne podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje 10 godina. Otkrili su da su ljudi na keto ishrani imali viši nivo lipoproteina niske gustoće, poznatih kao LDL holesterol i apolipoprotein B.
Naučnici su primetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto ishrani udeo zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33 odsto) u poređenju s onima u kontrolnoj grupi (16 odsto).
Velnes dijetetičarka Meri Kondon kaže da keto dijeta može dovesti do gubitka težine i smanjenja šećera u krvi, ali to je brzo rešenje.
- Češće nego ne, to nije održivo. Često se dobijanje na težini može vratiti, a vi ćete dobiti više od onoga što ste izgubili - objasnila je za portal Čikago Medicina.
Ona se takođe nadovezala na to da ovakav način ishrane može imati negativne posledice po organizam.
- Ako uzimate lekove za dijabetes koji izazivaju nizak nivo šećera u krvi, možda ćete morati da prilagodite te lekove u roku od nekoliko dana. Postoje izvori masti za srce, ali ako ta osoba nije obrazovana o izvorima masti zdravim za srce, može konzumirati prevelike količine zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti - kaže Meri.
Keto dijeta može izazvati nizak krvni pritisak, kamenje u bubregu, zatvor, nedostatke hranljivih materija i povećan rizik od srčanih oboljenja. Stroge dijete poput keto dijete, takođe, mogu izazvati društvenu izolaciju ili poremećenu ishranu. Keto nije bezbedan za one koji imaju bilo kakva stanja koja uključuju pankreas, jetru, štitnu žlezdu ili žučnu kesu.
Neko ko je novi na keto dijeti, takođe, može doživeti ono što se naziva „keto grip“ sa simptomima kao što su uznemireni stomak, vrtoglavica, smanjena energija i promene raspoloženja uzrokovane prilagođavanjem vašeg tela ketozi, piše Čikago Medicina.
Komentari (0)