Odrasli

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA SVAKI DAN UZIMAMO PROTEINSKI PRAH? Evo kako taj dodatak ishrani utiče na naše telo!

Uključivanje proteinskoh prahova u razne napitke i smutije postao je trend, ali da li ste se nekad zapitali kakve sve oni posledice mogu da izazovu?

10.03.2023 19:01

ŠTA SE DEŠAVA SA TELOM KADA SVAKI DAN  UZIMAMO PROTEINSKI PRAH? Evo kako taj dodatak ishrani utiče na naše telo!
pexels.com

Ako ste od onih koji pribegavaju proteinima u obliku praha jer ne stižete da pripremate posebnu hranu, niste sami. Uključivanje proteinskih prahova u razne napitke i smutije postao je trend kojeg se većina sve češće pridržava. Proteini se mogu dobiti iz različitih izvora hrane poput mleka, jaja, tofu sira i graška, međutim, nekada nedovoljna količina unosa tog mikronutrijenta kroz ishranu tera mnoge da uključe suplement putem proteinskog praška.

Postoji više vrsta praha među kojima su poznati vej protein, kazein protein, proteini graška (najčešće preporučljiv za vegane) protein soje. Vej protein se najbrže vari i sadrži sve aminokiseline i takođe može se mešati sa svim tečnostima zbog čega ga se i najviše koristi. Svaki od navedenih proteinskih prahova ima određenu količinu minerala ili vitamina, poput gvožđa ili omega 3 masne kiseline, zbog čega je neophodno dobro se informisati pre upotrebe u skladu sa tim šta vam je potrebno i da li ste alergični na neke sastojke.

Svakodnevno uzimanje ovog praha 

Ako ste od onih koji se zbog svojih obaveza oslanjaju na ovaj prah ili ste zbog treninga u teretni "primorani" na to, trebalo bi da znate kakve efekte prouzrokuje konzumiranje ovog suplementa. 

Krvni pritisak 

Jedan podatak govori da polovina Amerikanaca ima visok krvni pritisak, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Studija iz 2016. objavljena u časopisu Nauka o ishrani i nutricionizmu, pokazala je da su ljudi koji su imali blagu hipertenziju nakon konzumirnja 30 grama proteina surutke dnevno tokom 12 nedelja imali snižen krvni pritisak.

Pixabay.com

Krvni pritisak bi nakon konzumiranja određenih proteina mogao da bude u granicama normale
Mršavljenje

Neke studije su pokazale da suplementacija proteinima u prašku može imati pozitivan efekat na gubitak težine. Ipak, smanjeni kilogrami mogu biti posledica i drugih faktora, a ne samo dodavanje ovog praha, ali nije zanemarljiv njegov uticaj.

Mišićna masa

Proteini su važni za razvoj mišića, a dodavanje tog praha ishrani predstavlja jednostavan način da se poveća nemasna telesna masa i to može imati pozitivan ishod, naročito ako vežbamo.

pexels.com

Uzimanje proteina u prahu može imati posebno značajan efekat kod onih koji redovno treniraju 
Teški metali 

Teški metali se nalaze u određenim proteinskim praškovima, sugeriše jedan izveštaj iz 2020. godine u Toksikološkom izveštaju, gde se navodi da su prisutni arsen, kadmijum, živa i olovo. Ako ste izloženi hrončno određenim metalima, može doći do razvitka bubrežnih bolesti, poremećaja u radu štitne žlezde, slabijih kostiju i neuroloških disfunkcija. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)