Odrasli

URIN OTKRIVA DA LI BOLUJETE OD OPAKE BOLESTI: Ove promene ne smeju se zanemariti!

Vođenje računa o boji urina od ključne je važnosti za ustanovljavanje da li u vašem organizmu postoji bilo kakav razlog za brigu.

04.03.2023 14:01

URIN OTKRIVA DA LI BOLUJETE OD OPAKE BOLESTI: Ove promene ne smeju se zanemariti!
shutterstock.com

U zavisnosti od toga šta jedemo i pijemo, mokraća menja boju, međutim, najčešće, upozoravaju stručnjaci, preko nje možemo videti da li unosimo dovoljno tečnosti u organizam, da li smo dehidrirali i u kojoj meri smo u opasnosti od pojave nekih bolesti.

Doktorka Šri Dejta sa klinike u Londonu napominje da se boja urina može lako utvrditi ako imamo čisto belu WC šolju. Ona navodi da urin nosi žuti pigment, te da ta boja znači da smo dovoljno hidrirani. Svetlo žuta, do bistre boje, znači da unosimo dovoljno tečnosti u organizam, dok u slučaju kada je mokraća narandžaste boje, iza toga može da stoji više razloga. Najčešći među njima mogu se svrstati u 5 kategorija.

Određena hrana

Način na koji se hranimo može se videti na našoj stolici, a samim tim i na boji urina. Na promenu njegove boje utiče pre svega kakvog je ona sadžaja. Ukoliko je bogata beta karotenom i mokraća će biti narandžaste boje. U pitanju su namirnice poput pomorandži, kajsija i slatkog krompira. Ti pigmenti se posebno oslobađaju ako smo takvu hranu jeli u većim količinama. Međutim, stručnjaci napominju da ako naša mokraća nije povezana sa promenama u ishrani, treba obavezno zakazati pregled kod doktora.

shutterstock.com

Hrana koja u sebi sadži beta kroten može uticati i na urin

Dehidratacija

Urin nosi žuti pigment i ako smo dovoljno hidrirani trebalo bi da je takve boje, do bistre. Ipak, ako u toku dana ne unosimo dovoljno tečnosti, ako smo dehidrirani ili smo konzumirali previše alkohola, onda će on svakako biti tamnije boje, objašnjava dr Dejta. Nekada mnogi od nas neprestanu žeđ povezuju sa dehidratacijom, međutim, to bi mogao da bude znak za uzbunu da preti rizik od dijabetesa tipa 1 ili 2, tako da je u tom slučaju neophodno posetiti lekara.

pexels.com

Dehidriranost može dovesti do promene boje urina

Uzimanje lekova

Terapija koju neki pacijenti uzimaju mogla bi, prema rečima stručnjaka, da utiče na promenu boje urina. Stručnjaci sa klinike Majo navode da su to najčešće lekovi protiv tuberkuloze, ali i neki medikamenti za bol u urinarnom traktu, kao i laksativi jer većina njih sadrži senu koja dovodi do promene boje urina. Lekovi za hemoterapiju, ali i neki koji smanjuju otok i iritaciju mogu učiniti vašu mokraću tamnijom nego što jeste. 

Dodaci ishrani

Pojedini vitamini koje uzimamo kao dodatke ishrani, poput vitamina A, C i B12, mogu dovesti do premene boje urina. To se dešava jer telo ne može da apsorbuje sadržaj vitamina u suplementima koji se zatim oslobađa u urinu. Svakako da treba proveriti da li je doza ispravna i da se slučajno ne konzumira veća količina od preporučene.

pexels.com

Prekomerna upotreba vitamina onemogućava njihovu apsorpciju, pa se oni oslobađaju u urin i menjaju njegovu boju

Problemi sa jetrom

Dr Rena Malik, urolog i karlični hirurg u SAD, napominje kako narandžasti urin može ukazivati na problem sa jetrom. To stanje poznato je kao holestaza. 

Taj poremećaj može se potencijalno razviti u trudnoći, dolazi do blokade u protoku digestivne tečnosti, odnosno žuči, između jetre i tankog creva. Bilirubin ili enzim jetre može se nakupiti u telu i osloboditi u urinu uzrokujući da on izgleda tamnožute boje. Ako je po sredi problem sa jetrom, onda će verovatno biti prisutni i drugi simptomi, poput bola u stomaku, mučnine, svraba kože i umora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)