Odrasli

6 NEOČEKIVANIH SIMPTOMA DA STE TRUDNI: Uključujući jedan koji posebno "pogađa" tokom noći!

Ukoliko niste sigurni da li ste u drugom stanju ili ne, test i odlazaik kod lekara će otklonit sve sumnje, ali i ovi simptomi ukoliko ste ih osetili.

02.03.2023 20:01

6 NEOČEKIVANIH SIMPTOMA DA STE TRUDNI: Uključujući jedan koji posebno "pogađa" tokom noći!
shutterstock.com

Trudnoća se ne zove "drugo stanje" bez razloga. Pojedine žene će već nakon nekoliko dana od začeća osetiti promene, dok će druge prve znake primetiti tek nakon izostanka menstruacije. Može se desiti da već u prvim danima trudnoće osetite glavobolju, povišenu temperaturu, učestaliju potrebu za mokrenjem, grčeve, nadutost, malaksalost i drugo. Svi ti znaci ne moraju nužno da znače trudnoću. Ponekad su oni zaista pokazatelj iscrpljenosti organizma, bolesti ili prosto nadolazeće menstruacije

U početnoj trudnoći i grudi će vam se promeniti. Postaće veće i meke i to je možda jedan od prvih simptoma trudnoće koji možete da osetite jer nivo estrogena i progesterona raste i to utiče na izgled dojki. Ponekad je frustrirajuće čekati odgovor ukoliko mislite da ste trudne ili hoćete da ostanete u drugom stanju i ne možete podneti period do sledeće menstruacije, da to saznate bez lekarskog pregleda. Vaše telo vam promenama može odgovoriti na to pitanje ukoliko ne ignorišete ili ne pripisujete te simptome nečemu drugom.

Srećna Republika vam otkriva i najčešćih 6 simptoma rane trudnoće koji će vam se možda činiti potpuno neočekivanim. 

Foto: Shutterstock

Otklonite sve sumnje uz test, lekara i simptome

1. Potreba za ugljenim hidratima

Tokom trudnoće odjednom možemo da osećamo veću potrebu za hranom. Uglavnom nam se jede nešto specifično, a nisu retke žene koje su jednostavno lude za pecivima, svim vrstama grickalica i picom.

- Tost i čips su verovatno najčešća hrana za koju mi žene kažu da su žudele tokom rane trudnoće ili pre nego što su znale da su trudne - rekla je dr Meri Luiz. 

2. Odbacivanje određenih namirnica

Baš kao što se javlja veća potreba za određenim namirnicama, tako se dešava i da vam se odjednom neke namirnice smuče. Najtipičnije je upravo ono što ste svakodnevno pili ili jeli, a najbolji primer su kafa i čaj.

- Imala sam pacijentkinju koja je dnevno pila po 4 šoljice kafe i tako 15 godina unazad. Samo se jednog jutra probudila i shvatila da joj se kafa uopšte ne pije i ne samo da joj se ne pije, već joj je muka i od same pomisli na nju. Ubrzo je shvatila da je trudna - napominje dr Luiz, a prenosi Sun.

3. Noćno znojenje

Ne pričinjava vam se, ako ste trudni, od samog početka trudnoće možete osetiti da vam je toplije. Zapravo, taj simptom će verovatno potrajati do kraja trudnoće, ali ćete se na njega navići. Koža vam može biti toplija na dodir, a možete se pojačano znojiti, naročito noću.

- Do tog osećaja vrućine dovode hormonske promene, ali i pojačani krvotok, brži srčani ritam i metabolizam. Sve u funkciji toga da vaše telo radi efikasnije, budući da mora da radi za dvoje - objašnjava dr Meri.

Shutterstock

Prekomerno znojenje je jasan simptom trudnoće

4. Izostanak menstruacije

Jedan od klasičnih znakova trudnoće je izostanak menstruacije. Međutim, neke žene i to oko 20 odsto njih nastavljaju da krvare. To se zove implantacijsko krvarenje, što je posledica usađivanja jajne ćelije u zid materice.

- U prvih nekoliko nedelja trudnoće možete imati krvarenje slično veoma laganoj menstruaciji, sa nekim mrljama ili gubitkom veoma malo krvi. Iako sva krvarenja tokom trudnoće moraju da se ispitaju i morali bi da porazgovate sa vašim ginekologom, to je zapravo veoma uobičajeno i ne ukazuje uvek na to da nešto nije u redu - reči su dr Luiz.

5. Umor

Moguće je da će vas do prvog tromesečja pratiti osećaj iscrpljenosti. To se dešava zbog rasta hormona HCG i progesterona, kao i zbog povišene telesne temperature. 

Ovo se može pripisati i nižem krvnom pritisku od uobičajenog i nižim nivoima šećera u krvi, kao i povećanju proizvodnje hormona progesterona. Preporučuje se hrana bogata gvožđem i proteinima, kao i uzimanje suplemenata - stav je dr Luiz.

6. Pojačan miris i potreba za mokrenjem

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a čulo ukusa se može tako drastično promeniti pa postoji mogućnost da vam se više neće jesti vaša omiljena hrana. Takođe, u ustima možete osećati ukus metala. Dešavaće vam se da osećate mirise hrane koja se više spratova nalazi udaljenom od vas.

Pored pojačanih mirisa koji često mogu da izazovu mučninu i povraćanje, veća potreba za mokrenjem je sasvim normalnla pojava. Zbog povećavanja materice pritisak na bešiku će biti jači, pa ćete verovatno češće nego što je to uobičajno ići u toalet, i to posebno noću. Ukoliko vam je urin tamnije boje i ima jači miris nego inače, pobrinite se da pijete više vode.

shutterstock.com

Često mokrenje je tipično u trudnoći

BONUS VIDEO:

Komentari (0)