Odrasli

OVO SU SIMPTOMI VISOKOG KRVNOG PRITISKA U TRUDNOĆI! Najnovija istraživanja pokazuju: Posledice mogu da budu kobne po kognitivne sposobnosti žene!

Dr Mišel M. Milke, autorka studije koja je objavljena u časopisu Neuronauka, ukazala je na vezu problema sa srcem kod žena i kasnijih poremećaja u radu mozga.

05.03.2023 14:01

OVO SU SIMPTOMI VISOKOG KRVNOG PRITISKA U TRUDNOĆI! Najnovija istraživanja pokazuju: Posledice mogu da budu kobne po kognitivne sposobnosti žene!
Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje pokazalo je da trudnice koje su tokom drugog stanja imale visok krvni pritisak imaju veći rizik od kognitivih problema za razliku od onih koje nisu imale taj zdravstveni problem. Krvni pritisak koji se razvija na polovini trudnoće, poznat kao preklampsija, najčešće zahvata bubrege i druge organe, a kasnije je okidač za rizik od kognitivnog pada u poređenju s visokim krvnim pritiskom koji ne utiče na ostale organe

Autorka studije, Mišel M. Milke sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Vejk Forest u Severnoj Karolini, istakla je da je visok krvni pritisak za vreme trudnoće najčešće povezivan sa srčanim oboljenjima i moždanim udarom, ali da nova studija sugeriše kako on i kasnije utiče na kognitivni pad kod žena.

U studiji je učestvovalo 2.239 učesnica starosti od 73 godine, a za potrebe istraživanja pregledana je dokumentacija za infomacije o prethodnim tudnoćama.

Pixabay

Visok krvni pritisak bi u kasnijoj životnoj dobi mogao da utiče na kognitivne probleme žene

Od ukupnog broja ispitanih, 83 odsto njih je imalo najmanje jednu trudnoću, a njih 17 odsto ili nikada nije bilo u drugom stanju ili je trudnoća bila kraća od 20 nedelja. Od ispitanica koje su imale trudnoću dužu od 20 nedelja 100 ih je imalo gestacijski visok krvni pritisak, 147 je imalo preklampsiju ili eklampsiju, a 1.607 normalan krvni pritisak. 

Tokom preklampsije dolazi do stanja tokom kog se u urinu javlja višak proteina tokom tudnoće, dok eklampsija izaziva jedan ili više napada, nekada praćenih i komom, prenosi Neuronauka. Za potrebe studije ispitanice su radile test pamćenja i razmišljanja svakih 15 meseci u toku pet godina. Testovi su obuhvatali veštine razmišljanja, pamćenja, brzinu obrade informacija, jezik i vizuelnu percepciju. Istraživači su otkrili da su osobe s visokim krvnim pritiskom tokom trudnoće imale veći kognitivni pad od onih koje nisu imale taj zdravstveni problem.

- Potrebno je više istraživanja da bismo potvrdili naše nalaze. Međutim, ovi rezultati sugerišu da je upravljanje i praćenje krvnog pritiska tokom i nakon trudnoće važan faktor za zdravlje mozga kasnije u životu - zaključuje autorka studije dr Milke.

Simptomi visokog krvnog pritiska u trudnoći: 

Ukoliko ipak primetite neke neuobičajene sipmtome, to mogu biti:

  • Naleti vrućine praćeni crvenilom lica, vrata ili gornjeg dela grudnog koša
  • Oticanje šaka ili stopala
  • Glavobolja
  • Kratak dah
  • Abdonimalni bol
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Promene u vidu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)