Konzumiranje prerađenog mesa, poput šunke i kobasica, može povećati rizik od raka creva, pokazuju istraživanja.
Prema najnovijim studijama, čak 27 odsto onih koji redovno jedu prerađeno meso tvrdi da nije zabrinuto zbog efekta koje bi to moglo da ima na njihovo zdravlje, pri čemu svaki četvrti, od 2.000 anketiranih odraslih, konzumira tu hranu u količini većoj od 50 grama dnevno. Globalno istraživanje, koje je sproveo Svetski fond za istraživanje raka (World Cancer Research Fund International), pokazalo je da kada se ta količina jede redovno, povećava se rizik od raka creva za čak 16 odsto u poređenju sa onima koji ne jedu prerađeno meso. Četiri od pet anketiranih reklo je da jedu meso i da u proseku dnevno unose 40 grama prerađevina, dok je tako isto čak 25 odsto ispitanika priznalo da nema pojma šta se nalazi u mesnim prerađevinama.
Prerađeno meso se definiše kao svako meso koje je spremljeno dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili dodavanjem hemijskih konzervansa. To su šunka, slanina i kobasice, kao i meso koje mnoge porodice svakodnevno konzumiraju za ručak, piše Dejli Star.
Određene hemikalije koje se dodaju mesu da bi ga sačuvale, kao što su nitrati i nitriti, prave reakciju u našem telu kada pojedemo nekih od proizvoda koji ih sadrži. Upravo ta reakcija, između ostalog, doprinosi povećanju rizika od raka creva.
Istraživanje je naručeno za nedelju akcije prevencije raka Svetskog fonda za istraživanje raka, koja traje od 20. do 26. februara, a ove godine ima za cilj da istakne vezu između prerađenog mesa i raka creva. Analiza globalnog istraživanja pokazuje da je konzumacija prerađenog mesa povezana sa 14,5 odsto slučajeva raka creva kod muškaraca i 10 odsto slučajeva kod žena.
Uprkos tome, 58 odsto odraslih veruje da jede umerenu količinu prerađenog mesa, a samo svaki četvrti (24 odsto) smatra da to čini previše.
Dr Helen Kroker, šef odeljenja za tumačenje istraživanja u Svetskom fondu za istraživanje raka, istakla je da je rak creva četvrti najčešći tip kancera u Britaniji, pri čemu je situacija u drugim zemljama čak i više zabrinjavajuća.
- Naša analiza globalnog istraživanja pokazuje da oni koji redovno jedu prerađeno meso imaju povećan rizik od raka creva. Želimo da podignemo svest o tome i ukažemo na korake koje ljudi mogu da preduzmu kako bi pomogli u smanjenju tog rizika. Posao koji obavljamo usredsređen je na prevenciju, zbog čega smo i sproveli istraživanje. Važno nam je da znamo koliko ljudi je svesno veze između prerađenog mesa i raka creva, ali i da utvrdimo kako možemo da pomognemo ljudima da smanje taj rizik. Istraživanje je pokazalo da samo 53 odsto ispitanika ima čak i grubu predstavu o tome šta ulazi u sastav prerađenog mesa – upozorila je dr Kroker.
Komentari (0)