Odrasli

PORAŽAVAJUĆE OTKRIĆE! Ova hrana povećava rizik od pojave raka za čak 30 odsto, najčešće je povezana s kancerom jajnika i mozga!

Stručnjaci već godinama apeluju na to da određena hrana može da se dovede u vezu sa pojavom smrtonosnih bolesti, ali sada je i dokazano u kojoj je to u stvari meri.

04.02.2023 11:01

PORAŽAVAJUĆE OTKRIĆE! Ova hrana povećava rizik od pojave raka za čak 30 odsto, najčešće je povezana s kancerom jajnika i mozga!
shutterstock.com

Iako nekada zvuči kao kliše kada čujemo od lekara i nutricionista da se treba okrenuti zdravoj ishrani, istina je da je to od izuzetne važnosti za naše psihofizičko zdravlje. Naime, prema najnovjim istraživanjima spovedenim na Imperijal koledžu u Njujorku, određene namirnice koje su svakodnevno u upotrebi širom sveta, i to u veoma velikoj količini, povećavaju šanse za pojavu smrtonosnih bolesti, i to kod osoba koje su vitalne i koje se ne bore s viškom kilograma. Prema upozorenju lekara, takozvana džank fud, to jest brza hrana, kao i ona prerađena, za čak 30 odsto povećavaju rizik od oboljevanja od kancera, pri čemu se posebno izdvajaju rak jajnika i mozga.

Desetogodišnja studija je pratila 200.000 Britanaca i njihove navike i pokazala je da je učestalost pojave kancera bila najveća kod osoba koje su oko polovine dnevnih potreba za kalorijama zadovoljavale isključivo brzom hranom. Kako napominje autorka studije, dr Kijra Čang, to je veoma zabrinjavajuć podatak, budući da je u pitanju hrana proizvedena od sastojaka dobijenih industrijskim putem, puna aditiva.

Zaključak je da se osim brze hrane u visokorizičnu ubrajaju i namirnice poput šunke, čipsa, pa čak i nekih instant žitarica koje se pripremaju za doručak, kao i slatkiši, uključujući čokoladu.

shutterstock.com

Iako je jedan od najvećih užitaka jesti čokoladu, stručnjaci upozoravaju da sa njom treba biti oprezan 

Studijom su u najvećoj meri praćeni ljudi srednje životne dobi, a otkriveno je da svakih 10 odsto povećanja unosa kalorija iz prerađene hrane sa sobom nosi povećan rizik od raka za čak 2 odsto. Međutim, kada je u pitanju rak jajnika, od kog svake godine u Srbiji oboli oko 800 žena, rizik za njegovu pojavu je 19 odsto.

- Konzumiranjem nezdrave hrane, povećavaju se i šanse za ranu smrt od raka - navodi se u časopisu Klinička medicina i dodaje da se taj broj penje na čak 30 odsto kod onih koji su oboleli za raka jajnika.  

Nova studija je rađena nakon što su istraživači otkrili vezu između konzumiranja zaslađenih pića i raka creva. To posebno važi za žene za koje je utvrđeno da ukoliko one dva do tri puta tokom obroka utoljuju žeđ takvim pićima, udvostrutručuju rizik od oboljevanja od raka creva pre pedesete godine. Energetska, sportska i bezalkoholna pića, kao i ona sa ukusom voća, jesu na "crnoj" listi. 

pexels.com

Hleb se ubraja u jednu od omiljenih ili obaveznih namirnica kod većine, ali i on može biti štetan 

S druge strane, prošle godine su stručnjaci otkrili da vegetarijnaska ishrana smanjuje rizik od raka creva za čak petiinu, ali samo kod muškaraca. Takav trend bi mogao da poboljša ukoliko se mesom u nekoj meri zameni povrćem i žitaricama. U skladu s tim, jedno istraživanje iz Južne Koreje sugeriše da bi rizik od raka debelog creva mogao da se smanji za 22 odsto kod muškaraca ukoliko bi oni u većoj količini jeli voće i povrće, u odnosu na one koji to ne čine.

Inače, oko 54 odsto slučajeva raka creva u svetu moglo bi da se spreči zdravijim načinom života, pokazala je strudija o raku koja je rađena u Britaniji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)