Odrasli

DA LI DOVOLJNO UNOSITE VITAMIN E? Ovo morate znati o njemu, kao i o namirnicama u kojima se nalazi!

Ovaj antioksidans je i više nego potreban našem organizmu, međutim, nikako se ne sme preterati s njegovom konzumacijom.

02.02.2023 10:01

DA LI DOVOLJNO UNOSITE VITAMIN E? Ovo morate znati o njemu, kao i o namirnicama u kojima se nalazi!
FOTO: shutterstock.com

Vitamin E je nadaleko poznat, pre svega zbog žena, jer se često vezuje za lepotu i izgled kože. Međutim, malo ko mu pridaje značaj kada je ishrana u pitanju. On je poput drugih vitamina i minerala neophodan organizmu za pravilan razvoj i funkcionisanje. Ipak, iako u sebi ima osam jedinjenja, samo jedno od njih se koristi u ljudskom telu - alfa-takoferol, navodi cnet.com.

Vitamin E je nutrijent koji je rastvorljiv u mastima i, iako se može nadoknaditi, odnosno uneti u organizam putem ishrane, može se uzimati i kroz suplemente. Vitamin se najčešće može pronaći u orašastim plodovima, poput badema i lešnika, ali i u voću - kiviju, avokadu i mangu. U povrću ga najviše ima u bundevi, spanaću, crvenoj paprici i paradajzu.

Prema naučnim studijama, koje su sprovedene u cilju utvrđivanja prednosti vitamina E i dokazivanja njegove koristi, utvrđeno je da je i te kako ima velike zdravstvene benefite.

Snižava krvni pritisak

Visok krvni pritisak smatra se "tihim ubicom" među bolestima i jednim od najvećih rizika za kardiovaskularne bolesti. Konzumiranje vitamina E, prema stručnjacima, igra važnu ulogu u snižavanju i kontroli krvnog pritiska. Ipak, pozitivni ishodi nisu evidentni ukoliko se radi o težem obliku ovog stanja. 

Pixabay

Uznemirenost kao posledica visokog krvnog pritiska može da se ublaži konzumacijom vitamina E

Jedna studija koja je pratila 40.000 zdravih žena tokom 10 godina, otkrila je da su oni koji su uzimali vitamin E bili za oko 24 odsto u manjem riziku od smrti od srčanog udara. Međutim, oni koji su već imali problem sa srčanim oboljenjima i većiim rizikom od njih, nisu imali toliko pozitivne rezultate.

Bori se protiv slobodnih radikala

Poznato je da se vitamin E bori protiv slobodnih radikala i na taj način štiti ćelije od oštećenja. Podsetimo, ukoliko dođe do oštećenja ćelija povećava se rizik od mnogih bolesti, poput kadiovaskularnih, upalnih, katarakte i raka. Antioksidansi poput vitamina E bore se kako protiv slobodnih radikala, pa samim tim i protiv tih hroničnih stanja.

shutterstock.com

Vitamin E se bori protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu, ali i ćelije ostalih organa u telu 

Vitamin daje veliki doprinos kvalitetu kože jer boreći se sa slobodnim radikalima onemogućava oštećenje kože usled izlaganja UV zracima. Takođe, zbog svojih antiinflamatornih efekata pomaže i kod dermatitisa i drugih sličnih stanja.

Ublažava simptome PMS-a

Veliki broj žena suočava se sa lakšim ili težim oblikom predmenstrualnog sindroma, poznatog kao PMS, i po nekim podacima, oko 80 do 90 odsto žena doživljava neki stepen PMS-a. On ume da bude bolan i da ometa svakodnevno funkcionisanje. Ipak, prema nekim podacima, neželjeni simptomi tog osetljivog stanja može da se ublaži ako se konzumira vitamin E. Istraživanja su pokazala da suplementacija vitaminom E i vitaminom D može značajno da ublaži simptome PMS-a, poput anksioznosti, grčeva i žudnje za hranom. 

Nikako se ne sme preterivati

Kao i sa svim drugim dodacima ishrani i vitamin E treba pažljivo konzumirati. Za razliku od vitamina C, koji je rastvorljiv u vodi, vitamin E je rastvorljiv u mastima tako da može da se skladišti u jetri i do šest meseci. Naše potrebe za tim vitaminom se mogu zadovoljiti ishranom tako da je svaka prekomerna doza nepotrebna i može izazvati ozbiljna zdravstvena stanja.

Ako uzimate ovaj vitamin u manjim količinama, retko kada izaziva neželjene efekte, međutim, u suprotnom može dovesti do mučnine, umora, dijareje, grčeva u stomaku, glavobolje, zamagljenog vida i slabosti, a često i pojave osipa. Prekomerno uzimanje suplementa može izazvati ili pogoršati, prema nekim istraživanjima, određene bolesti poput raka prostate, dijabetesa, bolesti srca. Može izazvati krvarenja, što povećava rizik od hemoragijskog moždanog udara. Takođe, pre svake upotrebe ovog suplementa konsultujte lekara ukoliko trenutno koristite neke od lekova jer on može da utiče na njihovu efikasnost. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)