Odrasli

DA LI SE ZUBI PERU PRE ILI POSLE DORUČKA? Stručnjaci su konačno dali odgovor!

Svako od nas ima posebnu jutarnju rutinu, ali evo šta kažu oni koji znaju mnogo toga o zdravlju zuba.

31.01.2023 10:01

DA LI SE ZUBI PERU PRE ILI POSLE DORUČKA? Stručnjaci su konačno dali odgovor!
Shutterstock, Instagram-erikalustfilms

Večito se vodi polemika kada je najidealnije vreme prati zube. Neki se slažu da je hvatanje za četkicu odmah u jutarnjim satima, pre doručka, pravilo, dok drugi smatraju da to treba ostaviti kada se najedemo i isprljamo zube. Za većinu je, ipak, rutina da pre spavanja i odmah nakon ustajanja peru zube.

Pranje zuba pre doručka

Ovoj navici uglavnom pribegavaju oni koji paze na svoje zube i vole da ujutru imaju svež dah, a stručnjaci napominju da je zapravo ona i najbolja. Naime, pranje zuba ujutru jača zubnu gleđ i poboljšava opštu higijenu usta. Iako mnogi ne vole ukus paste posle koje treba da jedu, ispostavilo se da je ta navika najbolja i da je preporuka da se svi pridržavaju upravo nje. Tokom spavanja bakterije se akumuliraju u ustima i razmnožavaju se, tvrde naučnici, pa je potrebno odmah ih neutralisati. One su i razlog lošeg zadaha. 

Pixabay

Većina nas se odmah nakon ustajanja hvata za četkicu

Jutarnjim temeljnim pranjem zuba uklanjamo plak koji stvaraju bakterije i oblažemo gleđ nekom vrstom zaštite, odnosno barijere, koja se nalazi u pasti za zube. Kada pijemo kafu, limunadu i nešto kiselo, trebalo bi da sačekamo oko pola sata da bi oprali zube. Jutarnje pranje zuba stimuliše proizvodnju pljuvačke koja pomaže u razgradnji hrane i ubija bakterije u ustima, a značajno se povećava njena proizvodnja nakon pranja zuba.

Pranje zuba posle doručka

Iako mnogi vole da imaju prijatan dah i čiste zube nakon konzumiranja hrane, treba da znaju da četkanje zuba nakon obroka može da obloži zube manjom količinom zaštitne kiseline iz paste, što za posledicu ima slabljenje zubne gleđi. Stručnjaci poručuju svima koji se opredele da peru zube na taj način, da to učine tek sat vremena nakon doručka. Takođe, ukoliko se konzumirala kisela hrana, do pranja zuba treba da dođe tek pola sata do sat nakon toga. 

Alternativni način kako da nakon jela zubi budu relativno čisti jeste konzumiranje vode i žvakanje žvake bez šećera, navode stručnjaci, a prenosi Boldski.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)