Odrasli

NIJE PRESTAJALA DA KRVARI, A ONDA JE OTKRILA UŽASNU ISTINU: Šae su lekari saopštili dijagnozu koje se svi pribojavaju (FOTO)

Šae Ekles se godinama suočava sa endometriozom, ali bolovi koji su nastupeli bili su mnogo jači i gori, iako joj niko nije verovao.

23.01.2023 16:00

NIJE PRESTAJALA DA KRVARI, A ONDA JE OTKRILA UŽASNU ISTINU: Šae su lekari saopštili dijagnozu koje se svi pribojavaju (FOTO)
instagram.com/shaeccspeare

Postoji mnogo nedijagnostikovanih zdravstvenih stanja koja otežavaju život pojedincima, a samo jedna od njih je Engleskinja Šae Ekles (43). Ona je još uoči dočeka 2019. godine primljena u jednu od britanskih bolnica zbog pojačanog krvarenja, sličnog menstrualnom, kao i jakih bolova. Međutim, ubrzo je otpuštena sa odeljenja uz obrazloženje da su njeni hormoni odgovorni za bolove i da ona najverovatnije ima nizak stepen bola. 

Ova žena je još 2003. godine saznala da ima endometriozu što predstavlja situaciju u kojoj tkivo umesto unutar materice kreće da raste i van nje, što izaziva velike bolove.

- Budući da skoro dve decenije imam endometriozu, već poznajem svoje telo i znam koji su bolovi nastali kao posledica enodmetrioze. Bolovi koje sam počela da osećam od 2019. godine su mnogo intenzivniji i jači. Poznajem svoje telo i znam da ništa ne preuveličavam, niti je moguće da su moji bolovi nastali zbog hormona - navodi Eklesova, a prenosi San.

 

 

Ovu ženu su još uoči dočeka 2019. godine uputili u obližnju ginekološku ambulantu koja se sledećeg dana otvara, smatrajući da nije hitan slučaj. Usledio je niz ispitivanja i magnetnih rezonanci da bi rezultati pokazali da nisu jedino hormoni odgovorni za krvarenja i bolove koje trpi Eklesova.

- Magnetna rezonanca je potvrdila niz mioma na mojoj materici i 2020. godine tokom leta mi je zakazana operacija. Budući da je bila pandemija, celog leta sam morala da budem izolovana od svih kako bih bila zdrava da bih uopšte mogla da odem na operaciju. Na samoj operaciji su me sekli od pupka do prepona. Otrkili su veliki broj mioma od kojih su neki bili srasli uz samu moju matericu, tako da nisu mogli sve da ih otklone. Situacija je bila takva da sam posle te intervencije dobila i veliki broj priraslica, koje smanjuju funkciju materice. Miomi nisu svi bili otklonjeni, a tu je i dalje bila prisutna endometrioza kao i obimna iscrpljujuća krvarenja - objašnjava Šae.

 

 

Eklesova nije prestajala da krvari, pa je morala da ode i na transfuziju krvi, ali ni tu njenim mukama nije bio kraj.

- Moje stanje se samo pogoršavalo. Zakazali su mi operaciju za 2021. godinu, ali pred samu operaciju su došli do zaključka da će nova operacija dovesti samo do novih priraslica i odustali su od nje. Pratili su mi stanje i videli da se u međuvremenu pojavilo još više mioma. Zakazana mi je miomektomija što je hiruška procedura kojom se uklanjaju miomi, ali jedini termin koji je bio slobodan za nju je avgust 2023. U međuvremenu trpim nesnosne bolove i čekam dalje operacije. Lekari ne znaju kako da dijagnostikuju moje stanje, ali su odustali od mišljenja da su hormoni odgovorni za sve i sigurni su da više nije tačno da imam mali prag bola - objašnjava Šae.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)