Odrasli

OVO SU 2 SIMPTOMA RAKA NA KOJE NIKO NIKAD NE OBRATI PAŽNJU: Ema je to saznala na teži način i sad ima jednu poruku za sve ljude! (FOTO)

Ema Luiz Klark je mama troje dece koja je odlučila da sa čitavim svetom podeli svoju priču kako bi apelovala na ljude da ne zanemare nijedan znak koji im telo šalje i redovno idu na kontrole.

27.01.2023 16:01

OVO SU 2 SIMPTOMA RAKA NA KOJE NIKO NIKAD NE OBRATI PAŽNJU: Ema je to saznala na teži način i sad ima jednu poruku za sve ljude! (FOTO)
printscreen-Emma Louise Clark

Ema Luiz Klark (31) i Dejvid Rajs su u vezi već 16 godina, a kao krunu ljubavi dobili su i troje dece, Dejvida Juniora (11), Kili-Mej Rajs (10) i Arijelu Rajs (5). Poslednjih meseci Ema je počela da gubi na kilaži, a pojavili su se i problemi sa spavanjem, dva simptoma za koje je verovala da su posledica umora i iscrpljenosti. Tek kad ju je snašlo i obimno menstrualno krvarenje, shvatila je da nešto ozbiljnije nije u redu. Zbog toga se u januaru 2022. godine obratila svom ginekologu koji je po simptomima pomislio da se njena kontraceptivna spirala pomerila. Nije mu, kako je ona otkrila, palo napamet da je dalje ispituje.

- Odbio je da me uopšte pregleda i poslao me je kući. Međutim, pošto sam aktivno krvarila, zakazao mi je ultrazvuk. Rekao mi je da sam "premlada da bi mi bilo šta ozbiljnije falilo" - prisetila se ta mama troje dece.

Budući da krvarenje nije prestajalo, a da je Emi bilo još gore, posle nekoliko  nedelja pregledao ju je drugi ginekolog kako bi uklonio spiralu za koju je, takođe, smatrao da joj pravi problem. Tek tada je uočio promene na njenom grliću materice.

Dijagnoza kojoj se niko nije nadao

- Pošto je ginekolog uočio promene na mom grliću materice, već za 4-5 dana urađena mi je biopsija koja je pokazala ono od čega smo svi strahovali. Dijagnostikovan mi je rak grlića materice. Daljim analizama je utvrđeno da je brzogalopirajući i da je već dostigao 3. stadijum - otkrila je Klarkova, a preneo San.

Emili se ubrzo sučila sa strašnim bolovima, a lekar koji je primetio maligni tumor podneo je tužbu protiv ginekologa koji je odbio svaku mogućnost da ona uopšte ima rak i nije hteo ni da je pregleda.

- Više puta sam ležala u bolnici zbog infekcija i sepse. Na kraju su morali i da mi ugrade stomu, pošto je tumor toliko veliki da onemogućava crevima da normalno rade. Rak je veoma brzo dostigao i 4. fazu. Želim da poručim svim ženama koje ovo čitaju da ne preskaču godišnje kontrole kod ginekologa i da redovno proveravaju briseve za Papa test, jer to može da im spase život! Ja sam imala 5 ciklusa hemoterapije i zračenja i ništa nije ni usporilo razvoj raka - istakla je hrabra Ema.

Budući da se nikada nije venčala s partnerom Dejvidom koga je upoznala pre 16 godina, oni će iskoristiti preostalo vreme kako bi ispunili Eminu želju i sklopili brak. Zamolili su sve ljude dobre volje da im pomognu da sakupe novac, oko 8.000 evra kako bi realizovali Emino venčanje iz snova. Svota od oko 7 i po hiljada evra je već sakupljena.

Mogući simptomi raka grlića materice

Ne postoje očigledni simptomi tokom ranih stadijuma raka grlića materice, pa je zato najbolje redovno raditi briseve. Međutim, vaginalno krvarenje često može biti signalni znak, posebno ako se javlja nakon seksualnog odnosa, između menstruacija ili nakon menopauze. Takođe, abnormalno krvarenje nije definitivan znak raka, već samo mogući pokazatelj. 

Drugi znaci upozorenja uključuju:

  • bol i nelagodnost tokom seksa
  • neobičan ili neprijatan vaginalni iscedak
  • bol u donjem delu leđa ili karlici

Foto: Shutterstock

Simptomi raka grlića materice

Ako se proširi na druge organe, znaci raka su

  • bol u donjem delu leđa ili karlici
  • jak bol u boku ili leđima
  • zatvor
  • mokrenje ili pražnjenje creva više nego obično
  • gubljenje kontrole nad bešikom ili crevima
  • krv u mokraći
  • otok na jednoj ili obe noge
  • vaginalno krvarenje

BONUS VIDEO:

Komentari (0)