Odrasli

NE ZNATE KOJA STE KRVNA GRUPA? 3 jednostavna načina da to otkrijete očas posla!

Poznavanje krvne grupe je od izuzetne važnosti za zdravlje, posebno srca, ali i u slučajevima potencijalne hitne hospitalizacije.

25.01.2023 13:25

NE ZNATE KOJA STE KRVNA GRUPA? 3 jednostavna načina da to otkrijete očas posla!
pexels.com

Poznavanje krvne grupe je izuzetno važno, iako se na prvi pogled njeno određivanje možda čini kao nebitna informacija i stvar medicinskog protokola koji smo prošli nakon rođenja. Ipak, u slučaju kada se popunjava neka važna lična dokumentacija, posebno medicinska, postoje mogućnost da vam se pojavi i pitanje o krvnoj grupi.  

Prema anketi koja je rađena među Amerkinacima 2019. godine, a koju je sproveo CBS Njuz, 66 odsto stanovnika SAD zna svoju krvnu grupu. Koliko je važno biti informisan o tome govori i činjenica da krvna grupa mnogo govori o zdravlju, naročito kada su u pitanju srce i hitna hospitalizacija. Dobra vest, kako prenosi cnet.com, jeste da se krvna grupa može vrlo jednostavno utvrditi i to na tri načina.

Klinički test

Jedan od najjednostavnijih i najlakših načina utvrđivanja kojoj kvnoj grupi priipadate jeste da vaš lekar to uradi testom. Klinički test bi trebalo uraditi uzimanjem krvi i rađenjem dva testa: "unapred" i "obrnuto".

Kada je tipizacija grupe "unapred" u pitanju, uzorak krvi meša se sa antitelima "protiv" krvi tipa A i B i na osnovu toga se posmatraju ćelije da li se drže zajedno kada se pomešaju sa antitelima. Ako se drže zajedno "protiv" krvi tipa B onda pripadate toj krvnoj grupi, a ako dođe do mešanja krvnih ćelija koje se mešaju sa antitelima "protiv" tipa A, onda ste krvna grupa A.

Drugi test, koji je "obrnut", radi se kako bi se potvrdio prethodni. Uzima se uzorak krvi, ali bez crvenih krvnih zrnaca, poznat kao serum, i meša se s krvnim ćelijama tipa A i B. Krv iz grupe A će imati antitela "protiv" krvi tipa B u uzorku, a krv iz grupe B imaće antitela "protiv" krvi tipa A. Takođe, krv tipa O imaće antitela i "protiv" grupe A i B. Dakle, kada se serum pomeša s krvnim ćelijama, na primer, grupe B, onda imate krv tipa A, i obrnuto. Zbog toga je test poznat kao obrnuta tipizacija. 

Doniranje krvi

U pitanju je izuzetno laka i besplatna metoda. Ukoliko pokazujete humanost i donirate krv, možete pitati osoblje o vašoj krvnoj grupi. Obično se krv ne testira odmah, tako da je potrebno sačekati rezultate i do nekoliko dana, pa i nedelja.

shutterstock.com

Doniranje krvi je takođe jednostavan način da utvrdite krvnu grupu

Test krvi kod kuće

Ukoliko želite da utvrdite krvnu grupu kod kuće, možete to učiniti pomoću kompleta koji se dobija sa uputstvom, ali on ne postoji u svim državama.   

Počinje se dezinfekcijom, odnosno brisanjem alkoholnom maramicom, prsta iz kog izvlačite krv. Zatim treba ubosti prst iglicom kako bi se izvukla krv. Na priloženoj kartici koju dobijate treba obrisati krv. Kako se krv bude sušila, nakupljala ili širila, tako ćete utvrditi upoređujući svoju mrlju sa mrljom na kartici. Za nekoliko minuta ćete odrediti svoju krvnu grupu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)