Odrasli

OVAJ POLOŽAJ SPAVANJA IZBEGAVAJTE KAKO ZNATE I UMETE: Izaziva bolove u vratu, ramenima i migrene (FOTO)

Spavanje na leđima se smatra najidealnijim položajem za spavanje, a evo i koji je najgori!

28.01.2023 19:55

OVAJ POLOŽAJ SPAVANJA IZBEGAVAJTE KAKO ZNATE I UMETE: Izaziva bolove u vratu, ramenima i migrene  (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi od nas spavaju u različitim položajima tokom noći, ali pojedini položaji su upravo onakvi kakve savetuju lekari, dok drugi mogu dovesti do jutarnje ukočenosti i bolova. Samo jedan od položaja koji nikako ne savetuju je spavanje na stomaku. Smatra se da onaj ko spava na stomaku ujutru se može požaliti na ukočenost i bolove u predelu vrata, ramena i leđa, dok ove neprijatne simptome neretko prate i uporne glavobolje.

Prilikom spavanja na stomaku, glava stoji isključivo levo ili desno da bismo bili u stanju da dišemo. Iz tog razloga vrat je u neprirodnom položaju pa dolazi do slabijeg protoka krvi, a sve to može izazvati jutranju ili celodnevnu ukočenost, najviše u predelu vrata i ramena. Ukoliko već ne možete drugačije da zaspite stručnjaci savetuju da napravite rupu unutar jastuka kako bi vaša glava bar koliko-toliko imala prostora tokom noći.

shutterstock.com

Dokazano najgori položaj za spavanje je na stomaku

Ukoliko vas i ne remete bolovi u vratu i ramenima, kao ni glavobolje, gotovo izvesno ćete osetiti bol u krstima. Prilikom spavanja na stomaku naša glava i ramena su oslonjena na jastuk potrbuške, dok je naša karlica na ravnom. Zbog nejednakog rasporeda ispod glave i karlice, upravo je i karlica ta koja trpi izvesne bolove. Delimično je moguće rešiti problem ukoliko ispod kukova postavite jastuk. Međutim, neophodno je da se vodi računa da jastuk ispod kukova bude gotove identične visine kao onaj ispod glave, kako bi i glava i krsta bili u istoj ravni.

Spavanje na stomaku ili desnoj strani može izazvati javljanje kiselina. To se dešava jer "ventil" koji sprečava da se kiselina vrati iz predela želuca ne može da kontroliše refluks usled gravitacije u ovim položajima. Tako sadržaj želuca dospeva do dna jednjaka, izazivajući gorušicu, bol, kiseli ukus u ustima, loš zadah i ponekad čak i bol u grudima. Pre nego što posegnete za lekovima za smanjenje kiseline u želucu proverite da li možda spavate na stomaku.

shutterstock.com

Ko na stomaku spava sa glavoboljom se budi

Na kraju spavanje na jednoj strani lica može dovesti do pojave bora. Istraživanja su pokazala da pritisak na jastuk vremenom može uticati na stvaranje dubljih bora i bubuljica na licu. Takođe, jastučnice mogu da budu leglo bakterija koje može pored bora da izazove i pojavu akni na vašem licu.

Stručnjaci su ispitivali gotovo sve položaje spavanja i došli su do rezultata i koji su najbolji. Tako je najbolji položaj za spavanje onaj na leđima. On navodno pruža odmor i za ramena i leđa, a zahvaljujući tome ljudi koji spavaju u ovom položaju imaju kvalitetan san. Stručnjaci dodaju i da je spavanje na boku "umereno prihvatljiva varijanta".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)