Odrasli

DA LI JE VEGANSKA ISHRANA ZDRAVA? Evo šta kažu ispitivanja

Iako mnogi smatraju da će biti zdravi i dugovečni ukoliko pređu na veganski režim, ova ishrana nije se pokazala u studijama kao najzdravija.

13.01.2023 13:00

DA LI JE VEGANSKA ISHRANA ZDRAVA? Evo šta kažu ispitivanja
Foto: Shutterstock

Prednosti veganske ishrane poslednjih godina su sve veće i veće. Ne samo da je ona postala popularna među ljubiteljima životinja, već je sve češće izbor i ljudi koji brinu o svom zdravlju ili dijetom žele da skinu višak kilograma. Nije zanemarljiv broj onih koji se na ovu vrstu dijete opredeljuju upravo zbog zdravstvenih benefita. Neke od prednosti veganske ishrane logični su, budući da se u organizam unosi voće, povrće i žitarice. Veganska ishrana omogućava unošenje vitamina, minerala, ali i drugih zdravih sastojaka.

Utvrđeno je da vegani imaju mnogo bolje zdravlje u nekim sferama nego oni koji se hrane konvencionalnom ishranom. Veganska ishrana smanjuje posledice dijabetesa po organizam. Dokazano je da smanjuje nivo šećera u krvi, kao i posledice na organe i krvne sudove. Dobro izbalansirana ishrana doprinosi smanjenju telesne mase, a sa druge strane mišićna masa i snaga se povećavaju. Uzrok je najverovatnije dobar izbor namirnica. 

Foto: Shutterstock

Mnogi se odlučuju na vegansku dijetu zbog zdravstvenih prednosti i mršavljenja

 

Ne samo da veganska ishrana dokazano popravlja zdravlje, ona ima prednosti i na rad organa pojedinačno. Neke od prednosti dokazane su, dok za druge nije jasno kako deluje.

- Ako sledite uobičajenu ishranu i pređete ne veganstvo, videćete poboljšanje kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, moždanog udara, u nekim slučajevima ćete čak i produžiti život. Moram da budem iskren, nisam imao previše apetita. Nisam obožavatelj jedenja samo povrća, pirinča i mahunarki, pa samim tim nisam stavljao na tanjir ogromne porcije. I zbog toga nisam unosio dovoljno kalorija - objasnio je dr Majk Varšavski.

Najverovatnije je da nedostatak životinjskih proteina i masti utiče na bolji rad bubrega. Ako tome dodamo i manji unos soli, jasno je zašto ova ishrana utiče na rad bubrega. Najverovatnije je uzrok dobar balans vitamina i minerala.

shutterstock.com

Poneta nije da ne jedete meso, a posežete za slatkišima

 

Ne pretpostavljajte da je veganizam uvek i potpuno zdrav. Nedavna studija pokazuje da nisu sve veganske dijete jednake. Na primer, ako eliminišete hranu zasnovanu na životinjama i oslanjate se na rafinisana zrna, čips, kolačiće, šećerne sokove, pomfrit i druge hranljive materije, možete ugroziti svoje zdravlje. Studija je pokazala da osobe koje se hrane prerađenom industrijskom veganskom hranom u proseku za 32 procenta imaju veće šanse za dijagnozu srčanih oboljenja od osoba koje su usvojile zdraviju vegansku hranu. 

 

S druge strane ukoliko se u dovoljnoj meri ne unose svi vitamini i minerali, može doći do povećane potražnje vašeg tela za proteinima. Nedavna ispitivanja koja su vršena na onima koji su imali redukovanu ishranu koja se manifestovala na smanjenoj količini mesa i uvođenju ribe kao i povećanju voća i povrća dokazala se kao najbolja varijanta. 

Shutterstock

Najbolja ishrana je izbalansirana

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)