Banane su dostupne tokom cele godine, ali su osim toga i omiljeno voće mnogih. Izuzno su zdrave i hranljive, a stručnjaci tvrde da postoje stvari na koje bi trebalo posebno da obratimo pažnju kada ih kupujemo. Naime, oni navode da je važno kupiti one banane koje na sebi imaju više braonkastih tačaka. One, kako se navodi, znače da su banane najzdravije i da ćete tako uneti najviše blagodeti koje se nalaze u njima. Savršena su zamena za doručak, hranljive su i dugo će vas držati sitim.
Iako su poreklom iz jugoistočne Azije, bananama prija topla klima i zahvaljujući tome dostupne su širom sveta. Sorta cavendish, najčešća vrsta koja može da se nađe u prodavnicama, na početku je čvrsta i zelena, da bi kasnije tokom sazrevanja postajala žuta, meka i slatka.
Banane sadrže kalijum, vitamin A, vitamin B, vitamin C, magnezijum, vlakna, lutein i folnu kiselinu. Bogate su i mnogim esencijalnim hranljivim materijama i mogu da budu korisne kada neko pokušava da izgubi višak kilograma, ali i za bolje varenje i zdravije srce.
Srećna Republika donosi vam i top 3 prednosti po zdravlje ukoliko banane imate na redovnom meniju.
1. Niži pritisak
Banane sadrže kalijum koji može biti od pomoći u kontroli hipertenzije. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 422 miligrama kalijuma. Američko udruženje za srce navodi da taj element umanjuje štetne uticaje natrijuma i ublažava napetost u zidovima krvnih sudova. Najviše ga ima u kajsijama, sočivu, suvim šljivama, krompiru. Međutim, pacijenti koji pate od bubrežnih bolesti bi trebalo da paze na unos kalijuma jer previše tog minerala može biti štetno za bubrege. Kalijum je poznat po sposobnosti da snižava krvni pritisak, a to čini balansirajući efekte soli u telu.
2. Poboljšavanje varenja
Dijetalna vlakna povezana su sa mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano varenje. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 3 grama vlakana. Otporni skrob, vrsta vlakana koja se nalazi u bananama jeste prebiotik. Oni se, inače, ne vare i završavaju u debelom crevu, gde postaju hrana za korisne bakterije u crevu. Pektin, vlakno koje se nalazi i u zrelim i u nezrelim bananama, može da pomogne u sprečavanju zatvora i omekšavanju stolice. Neke studije u epruvetama čak sugerišu da pektin može da pomogne u zaštiti od raka debelog creva, iako su i dalje potrebna istraživanja na ljudima da bi se to potvrdilo.
3. Zdravije srce
Kalijum je mineral koji je od vitalnog značaja za zdravlje srca, posebno za "upravljanje" krvnim pritiskom. Uprkos njegovoj važnosti, malo ljudi unosi dovoljnu količinu putem ishrane. Prema starijim istraživanjima i studijama na životinjama, ljudi koji jedu dosta kalijuma imaju do 27 odsto manji rizik od srčanih bolesti. Banane sadrže i magnezijum, još jedan mineral koji je važan za zdravlje srca. Nedostatak magnezijuma može biti povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, povišenim krvnim pritiskom i visokim nivoom masti u krvi.
Komentari (0)