Kiseli kupus je vekovima bio neizostavan deo ishrane naših predaka, naročito tokom jeseni i zime. Samo 100 grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C, ali tu nije kraj - u njemu ima i vitamina A, folne kiseline, magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, natrijuma, vlakana i proteina.
Posebno je značajan kao izvor vitamina B12, pa se preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je čak do sedam puta zdraviji od belog, zahvaljujući antocijaninima - prirodnim jedinjenjima koja mu daju jarku boju i snažna svojstva.
Osim što je bogat nutrijentima, kiseli kupus je i prirodni saveznik našeg imunog sistema. Zdrave bakterije iz kiselog kupusa pomažu u jačanju crevne flore, što direktno utiče na odbranu organizma od infekcija, poput prehlade ili infekcija mokraćnih puteva. Takođe, prisustvo vitamina C i gvožđa dodatno doprinosi otpornosti tela.
Shutterstock/Elena Hramova
Takođe, vlakna i probiotici iz kiselog kupusa doprinose snižavanju holesterola, dok vitamin K2 (poznat i kao menakinon) sprečava nakupljanje kalcijuma u arterijama, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kiseli kupus je značajan i za zdravlje kostiju. Vitamin K2 u njemu aktivira proteine koji pomažu vezivanju kalcijuma u kostima, čineći ih jačim. Studije su pokazale da žene u postmenopauzi koje su uzimale vitamin K2 imaju sporiji gubitak koštane mase, a rizik od preloma kičme i kuka može biti smanjen i do 80 odsto.
Sve u svemu, kiseli kupus nije samo ukusan dodatak jelu - to je prava vitaminska bomba i saveznik zdravlja, koji je našim precima pomagao da prebrode hladne dane, a i nama može biti prava preventiva i podrška za vitalnost.
Komentari (0)