Odrasli

NAMIRNICA KOJU SU NAM BAKE SPREMALE PRETI DA IŠČEZNE IZ UPOTREBE! Stručnjaci tvrde: To se ne sme dogoditi jer jedna šolja nje produžava životni vek za četiri godine!

Deni Butner je stručnjak za namirnice koji tvrdi da postoje pojedine koje se sve ređe koriste uprkos činjenici da su toliko zdrave da bukvalno mogu da povećaju broj godina života.

26.12.2022 14:30

NAMIRNICA KOJU SU NAM BAKE SPREMALE PRETI DA IŠČEZNE IZ UPOTREBE! Stručnjaci tvrde: To se ne sme dogoditi jer jedna šolja nje produžava životni vek za četiri godine!
Foto: Shutterstock

Ekspert za dug i zdrav život i saradnik u Nacionalnoj Geografiji, Deni Butner, tvrdi da je recept za dugovečnost veoma jednostavan i da leži u tome da treba da budemo aktivni, da se držimo svojih ciljeva i da jedemo mnogo biljaka.

On kaže da su to sledili i naši preci i da su zato sakupljali više od 150 biljaka kako bi preživeli, a za koje mi danas i ne znamo. On je u svojoj najnovijoj knjizi "Plava zona američke kuhinje" predstavio domišljatost predaka, kao i njihove bogate kulture i recepte zasnovane na konzumiranju biljaka. Podelio je koje su to namirnice koje su izuzetno zdrave, a koje i te kako utiču na dugovečnost.

Pasulj se sve ređe sprema 

Butner smatra da su pojedine namirnice, poput pasulja, bez razloga u većini domaćinstava potisnute iz upotrebe, iako su neke od najzdravijih i u sebi sadrže vlakna, neophodna za zdravo funkcionisanje. Samo dve šolje pasulja, prema rečima stručnjaka, mogu da zadovolje sve dnevne potrebe za vlaknima. Pasulj je odličan protein, naročito kada je u kombinaciji sa žitaricama. Šolja pasulja dnevno može povećati životni vek za oko četiri godine. Međutim, većina Amerikanaca ne zna da skuva tu namirnicu da bude ukusna. Inače, pasulja ima u svakoj kulturi i postoji više načina da se on učini pravim delikatesom.

Foto: Shutterstock

Pasulj je decenijama i vekovima tradicionalno jelo na našoj trpezi, ali se u dosta domaćinstava sve ređe sprema

Karolina zlatni pirinač

U pitanju je pirinač koji je poput vanile, slatkast je i, naravno, zdraviji od običnog pirinča koji svakodnevno jedemo.Ima celovito zrno u sebi, dok se tradicionalno ta klica uklanja. Dobio je ime jer potiče od afričkog semena koji je uzgajao narod Gulah Giči iz Karoline. Kao što mu i ime kaže, u pitanju je zlatni standard pirinča, tvrdi Butner. 

Bene semenke

Bile su sastavni deo ishrane pomenutog drevnog naroda. Bliske su semenkama susama, samo što imaju potpuno drugačiji ukus. Karakterističnog su mirisa, poput tartufa, i izuzetno su zdrave. Budući da utiču na rad creva, a creva imaju veze sa dugovečnošću, onda su odlična hrana za duži vek.

Gorka dinja

Ovo voće nalik krastavcu dolazi iz porodice tikvica i bogato je vitaminima i fitonutrijentima. Obiluje vitaminima C, A i E, ali i vitaminom B, folatom i B12. U sebi sadrži određena jedinjenja koji su odlični regulatori šećera u krvi. Može se kuvati na razne načine, ali je važno iz nje izvući sredinu od koje se pravi divan napitak. Ima gorak ukus, ali je izuzetno zdrav.

Butner napominje da ovo nisu novine u ishrani, već da samo želi da malo "baci svetlo" na hranu koja se hiljadama godina pripremala i konzumirala, a koja se danas, uprkos izuzetnim zdravstvenim benefitima, retko ili gotovo uopšte ne sprema.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)