Odrasli

HRABRA VIOLETA VODILA JE TEŠKU BITKU PROTIV RAKA, a sada ljudima ima da poruči samo jedno: Sve može da sačeka, ne žurite, živite život! (FOTO)

Violeta Bihorac je mlada Kraljevčanka koju život nije štedeo, ali je zato pokazala kako čovek lavovski može da se bori za sopstveni život, ali i za svoju porodicu, zbog čega je i bila inspiracija jednoj od najboljih fotografkinja u Srbiji.

19.12.2022 16:01

HRABRA VIOLETA VODILA JE TEŠKU BITKU PROTIV RAKA, a sada ljudima ima da poruči samo jedno: Sve može da sačeka, ne žurite, živite život! (FOTO)
FOTO: Jovana Marinković

Po onome što je Violeta Bihorac preživela mogla bi da se napiše knjiga ili snimi film. Život je nije štedeo, ali nakon svih nedaća ona je iz svega izlazila još snažnija. Prošle godine joj je dijagnostikovan kancer dojke i u sklopu lečenja urađena joj je totalna mastektomija. Ali, ovo nije samo priča o bolesti i Violetinoj borbi za život, ovo je priča o ljubavi i bezrezervnoj podršci koju je ona tokom svoje lavovske borbe dobijala od supruga Dušana i porodice. Jer samo oni koji su prošli kroz takav bol znaju koliko je ljubav najbližih važna u najtežim trenucima, a prema nekim statističkim podacima, svaka sedma žena koja oboli od raka ostane bez partnera jer on nije sposoban da se nosi s najnovijim izazovima. Na sreću, to nije Violetina priča.

FOTO: Jovana Marinković

Violeta i Dušan sa sinom Filipom i ćerkom Unom

I sreća i tuga

Kako je za Srećnu republiku ispričala Violeta, rođena je i odrasla u Kraljevu. U tom gradu započela je njena ljubavna priča sa suprugom daleke 2005. godine.

- Tri godine kasnije, 2008, dobili smo prvo dete, sina Filipa. To je bio jedan od najlepših perioda našeg života. Živeli smo u srećnoj zajednici sa njegovim roditeljima i jednom od sestara. Međutim, 2012. godine smo doživeli dva velika gubitka - Dušan je najpre ostao bez oca, a zatim i bez jedne od rođenih sestara. Pritom, druga njegova sestra je započela život sa sadašnjim suprugom i kuća nam je odjednom ostala poluprazna. Bila je to jedna preteška godina za sve nas – prisetila se Violeta.

Ali, kako to biva u životu, posle tuge i suza dolaze lepe vesti i ona je krajem 2012. saznala da je ponovo u drugom stanju.

- Očekujući novu bebu dobili smo nadu da će sve biti bolje. Ipak, ćerkicu Unu rodila sam 2013. i već od prvog dana je krenula njena borba za život. Za nas je to bio još jedan šok, pomešan sa strahom – dodala je Violeta.

Prema njenim rečima, borba za Unin život je trajala godinama i danas ima više od 10 dijagnoza. U želji da budu bliže lekarima koji leče njihovu ćerku, par se 2017. godine preselio u Beograd.

- Najviše smo se plašili za Filipa kako će podneti promene, ali je on najlakše sve prihvatio i brzo se uklopio u nov život. Zajedno sa lekarima i stručnjacima pronašli smo i školicu za Unu, a uz pomoć adekvatnih proizvoda uspeli smo da joj stabilizujemo imunitet – rekla je Violeta.

FOTO: Jovana Marinković

Violeta Bihorac imala je ogromnu podršku supruga i porodice u borbi protiv kancera

Nove bitke za život

I taman kad su mislili da je sve konačno krenulo nabolje, porodica Bihorac je dobila nove strašne vesti.

- Dušanovoj sestričini je dijagnostikovan karcinom sarkoma i sa tim su došli novi šok, strah, stres… Počela je nova borba za život, a kako je naš sin Filip to slikovito opisao: kao da smo se davili, pa nas je neko pustio na trenutak da udahnemo, a zatim smo iznova počeli da se gušimo. Tanjica je danas, Bogu hvala, zdrava i redovno ide u školu. Godinu dana od njene pobede nad teškom bolešću vratili smo se u kolosek života. Ali, kada se strah uvuče pod kožu zaista je preteško disati punim plućima kao nekada. Svaki pregled ili kontrola naše dece nosi dozu straha sa sobom – iskrena je bila Violeta.

U trenutku kad se činilo da su sve nedaće iza njih, došle su nove loše vesti. 

- Bio je to trenutak kad sam se suočila sa borbom za sopstveni život posle dijagnoze tumora dojke. Međutim, kada sam saznala da sam bolesna, više sam brinula kako će to moj suprug i sin prihvatiti. Znam da mnoge žene, pa i muškarci, bivaju ostavljeni nakon dobijanja dijagnoze. Ja nisam imala te strahove. Moj suprug i ja kažemo da je naša snaga baš u tom zajedništvu i bezuslovnoj ljubavi koju smo godinama gradili. U svim teškim danima imali smo jedno drugo – istakla je Violeta.

FOTO: Jovana Marinković

Porodica Bihorac jača je od svih nedaća koje su imali u životu 

Podrška supruga

Violeta je otkrila da je njen suprug Dušan bio uz nju u svakom trenutku borbe i lečenja.

- Sve je individualno i svi mi se razlikujemo po načinu na koji se suočavamo sa bolešću. Neke žene imaju želju da same prolaze kroz sve, a ja sam neko kome je prijala podrška. Suprug, ali i svi drugi koji su želeli da čuju moj vapaj, znali su da je moj odgovor na pitanje “šta mi treba”, uvek bio: "zagrljaj i prisutnost" - ispričala je naša sagovornica.

Kao deo lečenja urađena joj je totalna mastektomija dojke i Violeta ne krije da joj je to najteže palo.

- Čak i danas osetim taj deo tela kao da je tu. Sama realnost je ponekad veoma teška, iako znam da mi je život na taj način spasen. Suprug je moj čarobnjak koji me uči da prihvatim i da na nedostatke gledam kao na svoje pobede. Ožiljke imamo svi, samo je pitanje koliko su vidljivi. Ovi vidljivi su manje bolni – naglasila je ona i posavetovala sve ljude da treba da menjaju sve što mogu, dok god mogu. 

FOTO: Jovana Marinković

Fotografija Dušana i Violete koja je osvojila bronzanu medalju na takmičenju portretne fotografije "The Portrait Masters“

Ovekovečena ljubav

Kako je naglasila Violeta, bolest nije kazna, već životna lekcija.

- Shvatila sam da je život kratak i svi mi stalno žurimo i jurimo, a najmanje živimo. Sada imam vremena za sve i sve može da sačeka: sudovi, veš, prašina… Vreme koje provodimo zajedno ne možemo da vratimo, kao ni uspomene koje stvaramo. Najduže šetnje su mi bile kada sam primala hemoterapije. Uveče, kad bi svi zaspali, ja bih izašla sa Dušanom u šetnju po najvećem snegu. Živite, šetajte sa decom, grlite se, volite, ne očekujte podršku od svih jer samo retki i odabrani će uvek biti tu. Budite spremni da ste vi važni! Mislim da smo nekada davno i zaboravili koliko smo važni i da nam karcinom dođe kao opomena da se podsetimo na to – poručila je ona i naglasila je svesna da mnoge žene nemaju podršku tokom borbe za život, ali da je, koliko god je teško, potrebno prihvatanje svake situacije ili iskušenja.

Ljubav Violete i Dušana ovekovečila je i jedna od naših najtalentovanijih i najboljih fotografkinja, Jovana Marinković. Njih dve su se upoznale preko Instagrama kada je Violeta poželela da Jovana okom kamere uhvati taj gotovo opipljivi trenutak bezgranične ljubavi nje i njenog supruga.

- Moje fotografije dolaze izrađene otiskom muzejskog kvaliteta u luksuznoj kutiji namenjenoj da traje generacijama, uz posebne rukavice za umetnine. Violeta me je kontaktirala želeći da za sobom ostavi trag i uspomenu sa svojim najmilijima koja će trajati zauvek. Isprva nisam ni obratila pažnju na to ko pita, ali nešto mi nije dalo mira I pogledala sam njen profil na Instagramu. Istog trenutka sam shvatila da ako neko i nečija priča zaslužuju da imaju fotografije poput mojih, to su ona i njena porodica. Izuzetno lako smo se uklopile i čitav dan fotografisanja je protekao sa gomilom sjajne energije, zagrljaja, lakoće, radosti. Mislim da su ta opuštenost i poverenje koje su mi ukazali odigrali važnu ulogu i da sama fotografija nosi snažnu emociju – rekla je Marinkovićeva za Srećnu republiku.

Kako je istakla, fotografije Dušana i Violete nastale su u trenutku kada se još nije znao ishod njene borbe sa bolešću.

- Nijednog trenutka nisam sumnjala u njenu pobedu i znala sam da ona može biti inspiracija za mnoge da i sami pobede u najvažnijoj borbi - za sopstveni život. To je ujedno i bila moja inspiracija, želela sam da prikažem koliko je podrška važna, koliko je dragoceno imati uz sebe sjajnu porodicu i koliko je takva ljubav moćna. Biti pravi muškarac je stvar hrabrosti, principa, sposobnosti da voliš celim bićem i budeš prisutan i
dosledan u svakom smislu. Muškost se ne ogleda u skupom automobilu, novcu ili statusum već u sposobnosti da voli
– naglasila je ona.

FOTO: Jovana Marinković

Jovana Marinković je među najboljim srpskim fotografima, a bavi se isključivo portretnom fotografijom 

Medalja na svetskom takmičenju

Fotografija Dušana i Violete donela je Jovani bronzanu medalju na prestižnom svetskom takmičenju portretne fotografije "The Portrait Masters“.

- To je trenutno najveće i najprestižnije takmičenje u portretnoj fotografiji na svetu. Ove godine je bilo oko 130.000 učesnika, a svaku fotografiju ocenjuje stručni žiri koji čine najuglednija imena iz svetske fotografske industrije. Moja fotografija je, među 130.000 kolega osvojila bronzanu medalju i uz to zauzela sedmo mesto na listi najboljih fotografija u kategoriji porodične fotografije – s ponosom je istakla umetnica.

Jovana se profesionalno bavi fotografijom duže od 10 godina.

- Poslednje četiri godine bavim se isključivo portretnom fotografijom jer me najviše inspirišu ljudi, njihove priče, energija, emocije koje nose. Uživam da tu priču ispričam kroz objektiv. Zasad iza sebe imam šest medalja na svetskom nivou i nadam se sedmoj u narednim danima (žiriranje je u toku) – rekla je naša sagovornica.

Trenutno je u pripremi i njena prva izložba koja će biti održana 2023.godine. Prema njenim rečima, čitav koncept će biti potpuno drugačiji od svega dosad viđenog na našim prostorima.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)